I en tidsalder hvor cyberkrig er mere almindelig end væbnede konflikter i den fysiske verden, kan det være nødvendigt at inddrage den private sektor i en mere offensiv rolle. Det sagde den amerikanske general Michael Hayden, der er tidligere chef for NSA og CIA, under en paneldiskussion på Aspen Security Forum i denne uge.
Hayden sagde at der kan være brug for et ”digitalt Blackwater” med henvisning til det meget kontroversielle private firma, der har leveret lejesoldater til den amerikanske hær i Afghanistan og Irak. Blackwater er blevet kritiseret for sin brutale fremfærd overfor især civile og den private militærkoncern har siden skiftet navn til XE Services.
Den tidl. CIA-chef mener at Blackwater-lignende private virksomheder kan spille en langt mere aktiv rolle når det gælder cyberkrig end det er muligt i rigtige krige. De kan altså ikke kun forsvare andre virksomheder, men også gennemføre angreb mod fjenden.
”Vi kan komme til et punkt hvor 'forsvar' bliver defineret mere aktivt og aggressivt selv for den private sektor og hvor det, som er tilladt der, er noget som vi aldrig ville lade den private sektor gøre i den fysiske verden,” sagde Hayden.
Han henviser til at militæret allerede har privatiseret bestemte opgaver og overdraget dem til virksomheder som Blackwater.
”Nu kommer du til et nyt område hvor der ikke er sat præcedens for, hvad vi kan forvente at myndighederne kan gøre – eller hvad vi vil tillade myndighederne at gøre,” lyder meldingen fra Hayden.
I denne uge holdes den store hacker-konference Defcon i Las Vegas og det har også tiltrukket CIA, NSA og andre mere eller mindre hemmelighedsfulde organisationer, som alle håber at hyre de bedste hackere.
”I dag er det cyberkrigere vi er på udkig efter, ikke raketforskere. Det er det kapløb, som vi er midt i. Og vi har brug for de bedste og klogeste til at tage denne opgave som cyberkrigere,” siger Richard George, teknisk chef for cyberforsvar hos NSA, til Reuters.
NSA har allerede 30.000 ansatte og forventes at hyre yderligere 1.500 i det kommende år – de fleste af dem eksperter i cybersikkerhed.
Nu kunne man tro at det vil føre til kultursammenstød mellem nålestribede regeringsfolk og fritænkende hackertyper, som hader enhver form for autoritet.
Men Richard George siger til Reuters, at man har formået at opsuge hacker-typerne i organisationen.
”Når jeg går ned gennem korridorerne er der folk, som jeg ser hver dag, og alligevel ved jeg aldrig hvilken farve deres hår vil være den dag. Og det er en bonus hvis de har sko på. Man kan sige at vi har været en bunke nørder i meget, meget lang tid,” siger han.