Hvem er Transmeta?

I Silicon Valley's hjerte lurer ukendte kræfter, der vil revolutionere informationssamfundet, eller
gøre dit grafikkort lidt hurtigere ...

Drømmejobbet venter på Usenet. I nyhedsgruppen ca.san-jose.jobs søger det lille firma Transmeta efter kvalificerede chip-udviklere. Lønnen er, som altid, mere end tilfredstillende, og den nye medarbejder bliver belønnet med firmaaktier. Men annoncen fortæller intet om det firma, der søger nye medarbejdere. I teksten står der: "Vi kan ikke fortælle dig hvad vi laver hos Transmeta. Vi kan ikke fortælle dig hvordan vi laver det. Vi kan fortælle dig, at vi har brilliante hjerner, som Linus Torvalds, der arbejder for os". Annoncen lyver ikke. Transmeta har som en centrifuge opsuget hjernekapacitet i Silicon Valley, computerindustriens hjerteland i San Francisco, og hyret nogle af verdens bedste udviklere af integrered kredsløb (IC'ere), der danner basis for alle computer-chips.


Linux, et gratis styresystem


Finske Linus Torvalds er ikke kendt i bredere kredse udenfor computer-branchen, men blandt Unix-brugere har han status som den absolut største teknologiske guru. Torvalds udviklede Linux, en brugervenlig Unix-variant, der sidenhen er distribueret gratis over hele verden. Det gratis styresystem Linux har vundet millioner af brugere, der sværger til dets stabilitet, sikkerhed og den høje ydelse i forbindelse med Internet. Linux er trendy, og det samme gælder for Torvalds. Det hjælper selvfølgelig også, at programmet og dets kildetekst er frit tilgængelig på nettet. Finnen var med til at starte den bevægelse, der har ført til at tusindvis af programmer kan hentes gratis fra nettet, ikke mindst Netscape's Communicator-pakke.


Den brilliante programmør Linus Torvalds er nu ansat hos det hemmelighedsfulde firma Transmeta, og det har vakt forundring og håb i Linux-kredse. Planlægger Transmeta at lancere et revolutionerende styresystem, med basis i Linux, der slår MacOS, Windows og de andre eksisterende systemer? Hvad foregår bag de lukkede døre i ejendommen 3940, Freedom Circle? Den nysgerrige, der håber at finde svar på firmaets hjemmeside på www.transmeta.com, bliver skuffet. Den eneste besked på siden er: "Denne side eksisterer ikke endnu". Et smugkig i kildeteksten bag siden afslører heller ikke andet end endnu en kryptisk besked: "Der findes ingen hemmelige beskeder i kildeteksten til denne side". Transmeta vogter sine hemmeligheder.


RISC


Der skal ledes længe, før man finder flere informationer om Transmeta. Firmaet blev grundlagt i 1995 af David Ditzel, en af de bedste chip-udviklere i dalen. Ditzel startede sin karriere i halvfjerdserne med at arbejde på RISC-arkitekturen, der stadig anvendes i mange processorer, og anses som et seriøst alternativ til de gængse chips fra Intel. Ditzel var chef for Sun's Sparc Laboratories, der udviklede den populære arbejdsstation Sparc. I de få interviews, som Ditzel har medvirket i siden Transmeta's start, har han konsekvent nægtet at udtale sig om udviklingsarbejdet bag de lukkede døre. Den eneste beskrivelse, man kan tvinge ud af ham, er "en fabriksløs halvleder virksomhed", der engang vil lancere et "revolutionerende produkt".


De finansielle kræfter, der betaler det superhemmelige udviklingsarbejde, er heller ikke meget for at tale om Transmeta. I 1997 modtog firmaet en kapitalindsprøjtning på 80 millioner kr., bl.a. fra Paul Allen, der sammen med Bill Gates grundlagde Microsoft. På Paul Allen's hjemmeside kan man læse en redegørelse for alle milliardærens investeringer, men slår man op under Transmeta, står der blot; "alternative VLSI processorer til multimedie pc'ere". VLSI betyder "Very Large Scale Integration", og beskriver chips med flere tusinde komponenter - hvilket dækker alt fra digital-ure til arbejdsstationer. Paul Allen er kendt for at placere sine penge med omhu, og det har derfor vakt opsigt, at han har investeret i Transmeta. På Usenet cirkulerer rygter om, at Transmeta's eneste formål er at skaffe Torvald's af vejen, så Microsoft kan overtage herredømmet på styresystem-markedet. Den 1. april blev Linux-samfundet chokeret over at høre, at Microsoft havde købt Transmeta, men det viste sig kun at være en aprilsnar.


Det virker usandsynligt, at Transmeta blot skal skaffe Linus Torvalds af vejen. Faktisk er det modsatte tilfældet. Transmeta har overtaget driften af den web-server, hvorfra de nyeste versioner af Linux distribueres i hele verden, og Torvalds skriver selv i et brev til en Usenet-nyhedsgruppe, at rygterne er grebet ud af den blå luft. Men heller ikke Torvalds kan fortælle, hvad Transmeta laver bag de lukkede døre. Elpin Systems, et firma der tester grafikkort, henviser til Transmeta fra deres hjemmeside, og det kan betyde, at Transmeta udvikler et nyt grafikkort. Men hvorfor alt dette hemmelighedskræmeri?


En grotesk detalje består i, at Transmeta i 1995 hyrede en dyr konsulent, der skulle konstruere en "corporate identity", et ansigt udadtil. Selv hemmeligheder skal markedsføres ...


Hurtigere, bedre


Transmeta udvikler et revolutionerende produkt, men produktets art er ligeså mystisk som firmaets navn. Det kan være en banebrydende video-processor, der accelerer grafikbehandlingen på pc'ere og slår de eksisterende videokort på markedet. Det kan være en helt ny processor, muligvis med basis i RISC-teknologien, der skal tage kampen op med Intel's monopol. Men hvad skal software-guruen Linus Torvalds i et hardware-firma som Transmeta? Et de de mange fortrin, der kendetegner styresystemet Linux, er dets portabilitet; det findes i versioner til mange forskellige platforme, og det er uden videre muligt at portere og re-kompilere Linux-programmer til nye systemer.


Hvis du har udviklet en revolutionerende ny pc-arkitektur, og mangler et styresystem og programmer, der udnytter den nye processor, hvem vil du så ansætte? Måske den mand, der har opfundet verdens mest fleksible styresystem.


Tiden arbejder mod Transmeta, mener flere analytikere. Firmaet har eksisteret i tre år, og har opsuget kapital i store mængder, men intet færdigt produkt, ej heller en prototype, har forladt dets laboratorier. I Silicon Valley, hvor nye virksomheder opstår, blomstrer og forgår i løbet af få måneder, spørger flere og flere, om firmaet blot er varm luft. En børsintroduktion nu kunne sende firmaets aktiekurser i vejret, og gøre ejerne til millionærer, selvom det måske kun er tomme haller, der gemmer sig bag vinduerne i Freedom Circle.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Targit A/S
    Udvikling og salg af software til business intelligence.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere