Når chefen kigger ud over de ansattes kontor, ligner computerskærmene måske kasseapparater, der står og tjener penge ind til virksomheden. Eller også er han lykkeligt uvidende om, hvor meget de ansatte sidder og ordner af private ting på internettet.
Til trods for at arbejdsgiverne måske ufrivilligt betaler deres ansatte for at surfe rundt på hjemmesider, der ikke har noget som helst med arbejdsopgaven at gøre, er det de færreste virksomheder, der har en politik på området.
»Det er noget, som man selv ordner ude på arbejdspladserne. Det står i alt fald ikke øverst på listen, når vi kommer ud i virksomhederne,« siger miljøkonsulent Svend Erik Hermansen fra HK:
»Men det er vigtigt, at man ved hvor man har hinanden. Det skal være en konkret vurdering, hvad der er relevant for arbejdspladsen. Der kan jo ligge noget uddannelses- mæssigt i, at man lærer at bevæge sig rundt på nettet,« siger han.
ComON undersøgte i juni 2004 de private internetvaner i arbejdstiden. Dengang var det 28,1 procent, der i over en halv time havde travlt med ikke at passe sit job. Alene 14,5 procent svarede at de surfede i mere end 60 minutter. I en nyligt gennemført undersøgelse er det tal nu 18,3 procent. Med andre ord var det dengang næsten hver syvende, der surfede i over en time. Nu er det tæt på hver femte. Kun én ud af ti svarerede dengang, som nu, at de slet ikke surfer privat i arbejdstiden.
Hos IT-Brancheforeningen findes der ingen opgørelser over, hvor meget det koster de enkelte firmaer i spildte kroner og minutter.
»Det er ikke noget, vi hører fra vores medlemmer, at de kæmper med i dagligdagen, eller at det bremser deres produktivitet. Men det er noget, som virksomhederne skal være opmærksomme på. Man skal tydeliggøre overfor medarbejderne, hvad der er acceptabelt,« siger kommunikationsdirektør i IT-Brancheforeningen Henrik Egede.
»Men det er da synd for både de ansatte og arbejdsgiveren, hvis de ansatte ikke har noget bedre at lave i deres arbejdstid,« tilføjer han.
Flere af de virksomheder, som ComON har talt med, giver udtryk for en generel accept af, at det er i orden at surfe i arbejdstiden, så længe det foregår i et begrænset omfang indenfor rammerne af det acceptable. Fra Dansk Arbejdsgiverforening siger juridisk konsulent Lise Bardenfleth.
»Det er jo ikke det, som arbejdstiden skal bruges til. Men det er ok, hvis du for eksempel søger på Krak, fordi du skal noget om aftenen,« mener hun. Omkring resultaterne af ComON's undersøgelse giver hun virksomhederne et råd om selv at sætte grænsen for deres medarbejdere.
»Det bedste er, hvis virksomheden opstiller en it-politik på området. I yderste konsekvens kan man så blive fyret hvis man bryder den. Men vi har ikke set eksempler på det eller hørt om det. Så i øjeblikket er det nok ikke det store problem. Det afgørende er, hvad der er aftalt med arbejdsgiveren.«