I sidste måned kunne flere medier afsløre at danske kampenheder i Helmand-provinsen i Afghanistan har brugt Facebook til at koordinere operationer. Der er frygt for, at Taleban har fået adgang til værdifulde oplysninger om køreruter og procedurer ved at lytte med i internet-trafikken. Det fik Forsvaret til at indskærpe reglerne for soldaternes brug af bl.a. Facebook, og nu forsøger Forsvaret så at få de ansatte over i deres helt eget lukkede community.
Den nye internet-tjeneste Soldaterportalen er forbeholdt Forsvarets ansatte og deres pårørende og venner, som skal tilbydes simpel og sikker online-kommunikation. Her er der mulighed for at oprette personlige dagbøger og fotoalbums, så pårørende og venner kan følge med i livet i missionsområderne.
»Vores yngre ansatte er vokset op med sociale medier som MySpace og Facebook og derfor skal vi som organisation naturligvis også arbejde i det univers. Vi mener at have fundet det rette set-up med Soldaterportalen, og ser frem til, hvordan universet udvikler sig,« siger forsvarets kommunikationschef, oberstløjtnant Lars Sønderskov.
Forsvaret betegner portalen som et sikkert alternativ til det mere usikre Facebook, Twitter og MySpace. Som udgangspunkt er alle informationer kun tilgængelige for Forsvarets ansatte og deres pårørende, men medlemmerne bestemmer selv, hvem der skal kunne se ens billeder og læse ens dagbøger. På sigt vil det blive muligt også at sende billeder og statusoplysninger til sine venner på Facebook.
Der er blandt andet en kalenderfunktion, forum og video- og fotoalbum. I det første år er der tale om et pilotprojekt.