En hollandsk undersøgelse puster nyt liv i den gamle debat om kvalitetsforskellen på almindeligt tv og HD-signaler. En hollandsk forsker har undersøgt, hvordan forsøgspersonernes forventninger til tv-billedets kvalitet påvirker deres faktiske oplevelse. Og Lidwien van de Wijngaert fra Twente-universitetet i Enschede har fundet en klar placebo-effekt. Hvis man tror, at man får et bedre billede, så vil hjernen også automatisk snyde sig selv til at tro, at billedet faktisk er bedre.
I det konkrete eksperiment fik 60 forsøgspersoner vist det samme videoklip på det samme fjernsyn. Halvdelen fik at vide, at de kunne forvente et flot, skarpt tv-billede med HD-teknologi; den anden halvdel fik at vide, at billedet havde almindelig dvd-kvalitet. For at gøre HD-illusionen ekstra overbevisende for den første gruppe forsøgspersoner, havde forskerne sat plakater og flyere op, der reklamerede for HD, og de havde brugt et ekstra tykt kabel mellem afspiller og fjernsyn.
Der blev så delt spørgeskemaer ud efter seancen, hvor testpersonerne skulle bedømme billedets kvalitet. Her viste det sig ganske rigtigt, at billedkvaliteten blev vurderet højere af de testpersoner, som troede at der var tale om HD - selvom alle havde set det samme billede.
Forskerne mener at der er tale om helt almindelig psykologi. Når først man har investeret i et HD-fjernsyn og hørt endeløse lovprisninger om det fantastiske tv-billede, så vil hjernen også se skarpere billeder - hvad enten kvaliteten rent faktisk er bedre eller ej.
Det faktiske kvalitetsspring fra de nuværende 768 x 576 billedpunkter (SDTV) til 1280 x 720 (720p) eller 1920 x 1080 (1080i, interlaced) er rent faktisk mindre end man skulle tro, men fordelen er større i USA, hvor NTSC-standarden har en lavere kvalitet end det europæiske PAL-signal.
Den samme placebo-effekt kendes også fra medicinens verden. Hvis du tror, at dit fjernsyn gør dig glad - ja, så er det også meget sandsynligt, at du rent faktisk bliver glad ...