Det er almindelig kendt, at pladeindustrien sætter deres produkter over åbenhed på nettet. Men deres indtjening er ikke kun vigtigere end hævdvundne rettigheder. Nu har den amerikanske pendant til IFPI, RIAA, fået rettens ord for, at en ulovligt hentet - og dermed automatisk uploaded - sang er 427.000 kroner værd.
Det er den 32-årige kvinde og enlige mor til fire Jammie Thomas-Raset blevet dømt til at betale for 24 sange. Det er mere end 10 millioner kroner i alt.
Hun er dog billigt sluppet. Juryen kunne have tildelt det dobbelte i erstatning pr. sang, og oprindeligt anklagede RIAA hende for at have stillet 1.700 sange til rådighed.
Fildelingen foregik på Janus Friss' Kazaa.
RIAA har længe gået efter de små fisk som Jammie Thomas-Raset, men har besluttet at droppe den praksis. I stedet forsøger de nu i lighed med danske IFPI at påvirke lovgivere til at sætte begrænsinger for teleudbyderne i form af blokering, overvågning og udlevering af informationer om mistænkte.
Velvidende at den 32-årige mor ikke har 10 millioner kroner, er RIAA villige til at finde en ordning.
Det drejede sig om sange fra stjerner som Gloria Estefan, Sheryl Crow og de i denne sammenhæng ikke særlig punkagtige GreenDay.
Dommeren i sagen har sendt en indtrængende bøn til kongressen om at ændre erstatningslovgivningen for fildelingssager. Loven er egentlig skabt for at straffe firmaer der tjener penge på ulovlige kopiering af ophavsretslige produkter. Dommeren mener, at det er helt ude af proportioner at anvende samme erstatningsramme i sager, der drejer sig om, at almindelige mennesker har hentet musik der svarer til tre cd'er.