Billige studerende er fed fidus for nyt it-firma

Iværksættere fra Århus former et sjak af it-studerende, og det bekymrer fagforbund.

I Århus kan it-studerende i år støde på et nyt jobopslag. De bliver tilbudt job ved siden af studiet, hvor de får mulighed for at kaste sig over alle mulige former for it-projekter. Firmaet bag opslaget, den nyoprettede it-virksomhed IT Minds, er kun interesseret i studerende. Det er god og billig arbejdskraft, har virksomheden fundet ud af.

Konceptet huer dog ikke fagforeningerne, hvis de studerende presser lønnen på færdiguddannede, og hvis de studerende ikke er en del af et godt vidensmiljø.

IT Minds' koncept er simpelt: De studerende er dygtige og fleksible.

”...og så er de billigere,” siger Morten Astrup Christensen, en af firmaets to direktører.

Virksomheden har siden starten af året tilbudt it-ydelser for 350 kroner i timen. Timeprisen bliver lavere ved mængderabat. De studerende får omtrent 135 kroner i timen. Oveni kommer feriepenge og bonusser for veludført arbejde. Den enkelte studerende kan presse timelønnen op, hvis vedkommende har specifikke kompetencer, som en kunde har brug for.

Mangel på erfaring
De to iværksættere bag firmaet er begge studerende. Foruden Morten Astrup Christensen er det Jonas Grosen Vognsen. De er begge i gang med at skrive speciale på deres kandidatuddannelse fra Aarhus School of Business. Indtil videre har de unge direktører fem it-studerende under sig på deltid: Tre it-ingeniører, en datamatiker og en svagstrømsingeniør. Målet er, at IT Minds har 15 studerende ansat ved udgangen af i år.

IT Minds går på hjernehugst på it-uddannelserne ved at lave opslag på uddannelsesinstitutioner og udnytte deres netværk. Derudover har iværksætterne personlig kontakt til linjeforeningerne på studierne, altså de studerendes foreninger. Det skal sikre kvalitet og hurtig service, at de bruger personlige netværk til at finde studerende.

”Vi vil gerne have de bedste af de studerende,” siger Morten Astrup Christensen.

Hvad kan studerende så udrette?

”De kommer igennem mange platforme på studiet, så der er ikke rigtig så mange begrænsninger,” siger Morten Astrup Christensen og henviser til IT Minds kompetenceliste.

Men de studerende har vel ikke så meget erfaring, som færdiguddannede. Gør det ikke en forskel?

”Vi mangler erfaring, og det anerkender vi fuldt ud. ERP-systemer går vi ikke ind og rører. Der giver det fuldt ud mening at betale 500 kroner i timen til en konsulent, for kunden skal ikke risikere, at det ikke virker. Hvis det skulle gå helt galt, er det bedre, at de har en mand, der har oplevet det før og kender til det,” svarer Morten Astrup Christensen.

Lagerarbejde-løn?
IT Minds har indtil videre haft 20-35 kunder og omsat for 150.000-200.000 kroner. De to handelsstuderende har selv investeret 60.000-80.000 kroner i projektet af egen opsparing. De har ikke udbetalt løn til sig selv endnu.

”Vi geninvesterer penge for at få vækst. Vi vil gerne have det til at vokse,” forklarer Morten Astrup Christensen.

Landets it-fagforeninger er bekymrede for, om de billige studerende presser prisen på it-hænder.

”135 kroner, det svarer jo til lagerarbejde, ikke,” siger Niels Bertelsen, formand for it-fagforbundet PROSA.

”Jeg har ikke noget imod det, hvis studerende udfører studierelevant arbejde, men hvis de bruges som billig arbejdskraft til at trykke løn og arbejdsvilkår for vores øvrige medlemmer, så har vi noget imod det,” siger han.

IT Minds er dog tvunget til at betale dét, medarbejderne er værd, siger fagforeningsformandens erfaring.

”Det har jo konsekvenser, hvis opstartsvirksomheder giver en ringe aflønning. Så er medarbejderne der i kort tid for at få noget erhvervserfaring, men så søger de hurtigt videre,” Niels Bertelsen.

IT Minds afviser, at de presser lønnen for færdiguddannede.

”Det er jo studiejobs. Det er alternativet til, at de kan stå på en tankstation eller cafe. Jobbene er cv- og kompetenceudviklende. Når de ikke er færdiguddannede, så er det klart, at de ikke får samme løn,” siger Morten Astrup Nielsen.

Et andet fagforbund, HK/Samdata, kritiserer, at der ikke er færdiguddannede til at give viden videre til de studerende i jobbet. Det siger Finn Hansen, faglig sekretær hos HK/Samdata.

”Der skal også være nogle voksne. Hvis det udelukkende tager sigte på, at det kun er studerende, så er det knap så sympatisk. Hvis der ikke er uddannede ansatte, så lyder det spekulativt. Ideen med at have et studiejob er at få noget erfaring og vidensdeling. Hvis man udelukkende arbejder sammen med studerende, så er det ligesom at være på studiet, bortset fra at der i det mindste er en lærer på studiet,” siger Finn Hansen.

Men den anklage afviser iværksætterne.

"Jamen, altså, i og med at de får lov til at prøve det her af i praksis, så får de erfaring. Vi har forskellige slags studerende, og det er forskellige ting, de arbejder med på de forskellige studier, så de lærer noget af hinanden, når de arbejder sammen," siger Morten Astrup Christensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere