Videnskabsminister afviser fare fra mobilstråling

En ny svensk undersøgelse om mobilstråling giver ikke anledning til ændringer i de danske grænseværdier og advarsler om mobilstråling.

I et svar til den socialdemokratiske it-ordfører Thomas Adelskov afviser videnskabsminister Helge Sander, at en ny svensk undersøgelse om mobilstråling giver anledning til ændringer i de danske grænseværdier og advarsler om mobilstråling.

Svenske forskere har undersøgt brugere af NMT-mobiltelefoner over en ti-årig periode og konstaterer, at risikoen for at få en svulst på hørenerverne er fordoblet efter 10 års brug.

Den nye undersøgelse fra Karolinska Institutet i Stockholm viser også, at risikoen for at få en svulst er fire gange større på den side af hovedet, som telefonen holdes op til.

Men den danske Sundhedsstyrelse mener at den større konstatering af svulster på den side, hvor man normalt holder telefonen, til dels kan skyldes, at man lettere bliver opmærksom på nedsættelse af hørelsen på netop den side, man bruger til telefonen.

I en erklæring henviser Sundhedsstyrelsen til en tilsvarende dansk undersøgelse, hvor der ikke er påvist nogen sammenhæng mellem mobiltelefoni og svulster. I den danske undersøgelse indgik dog kun to langtids-brugere af mobiltelefoner.

Det bemærkes desuden, at NMT-mobiltelefoner vil give en kraftigere påvirkning af kroppen end de mobiltelefoner, der anvendes i Danmark i dag. Brug af NMT-mobiltelefoner ophørte helt i Danmark i foråret 2002.

Sundhedsstyrelsen vil ikke med baggrund i den svenske undersøgelse ændre sine anbefalinger til mobilbrugere, men afventer resultatet af en større undersøgelse med deltagere i 14 lande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere