Kan Apple slå Flash ihjel?

Vink farvel til Adobe Flash. Apple har slået det første søm i kisten.

Forestil dig et internet uden Flash. Et sted uden multimediefortællinger, animationer og ikke mindst videoer.

I dag er Flash blevet den lim, der holder nettet sammen. Eller som i hvert fald gør det nemt at præsentere lyd, billeder og grafik online. Der er installeret Flash på stort set alle computere i verden, og det har gjort Flash uundværligt.

Men regerings-tiden er på retur. YouTube er ved at gøre sig fri af Flash-afhængigheden ved at eksperimentere med HTML5. Og det tydeligste tegn på, at Flashs storhed står for fald, er den åbne kontrovers mellem Adobe og Apple. Apple har spærret for Flash på iPhone og iPad.

”Det er en åben krigserklæring. Og jeg tror, at det er starten på krigen om fremtidens standarder,” siger internet- og medie-analytiker Jon Lund.

”Apple kan se, at en stor spiller er ved sætte sig på en del af markedet, og det bryder Apple sig selvfølgelig ikke om. Med til historien hører, at Apple og Adobe ikke har været super gode venner de sidste 10-15 år. I 1996 begyndte Adobe at svigte Mac-platformen, fordi Apple var på vej ned, og der blev i højere grad udviklet til pc. Det var Apple selvfølgelig rasende over, men i lang tid kunne de kun gå rundt og være sure uden at kunne gøre noget. Nu kan de gøre noget,” siger Jon Lund.

"Adobe er ikke dødsdømt. Det kan jo være at iPad’en flopper. Men jeg forstår godt, at Adobe er frustreret. Først bliver de holdt ude fra iPhone og iPad og så standser Apple muligheden for at programmere via Adobes værktøj bare et par dage, før applikationen skulle lanceres. Det er jo som at vifte en rød klud i ansigtet på Adobe,” mener Jon Lund.

At Adobe er blevet tirret af beslutningen, og at firmaet føler sig truet, kunne man læse mellem linjerne i et vrissent blogindlæg fra en af Adobes Flash-guruer, der bad Apple om "at have seksuel samkvem med sig selv".

Evolution
I Danmark maner Adobe dog til besindelse.

”Som udgangspunkt tror jeg ikke, at Apple er interesseret i at spænde ben for os. Jeg tror nærmere, at det handler om, at de gerne vil styrke deres egen situation og forretning. Hos Adobe respekterer vi, at man vil gøre ting anderledes end os, så længe man holder sig inden for lovens rammer, og det gør Apple jo helt klart,” siger Kenny Bogø, der er Adobe Nordics ansvarlige for netsatsninger.

Firmaet vil nu koncentrere sig om at understøtte så mange platforme som muligt.

”Vi tror på, at der i 2010 vil dukke mange mobiler og tablet-pc’er op, som understøtter Flash og først til den tid vil Apple blive udfordret. Vi håber, at kunderne vil efterspørge enheder, som kan gøre dem i stand til at bruge nettet som de er vant til.”

Nye tider
Firmaet Hello Monday lever primært af at lave Flash-løsninger. Og blandt Flash-udviklerne har man ikke en tyrkertro på en evig Flash-dominans.

”Blokeringen af Flash er lidt problematisk, eftersom vores kunder efterspørger løsninger, der kommer bredt ud. Vi laver meget i Flash. Men vi arbejder allerede med at tænke i html-erstatninger, og vi er begyndt at lave små html-versioner af vores sider, som man kan se på iPhone,” siger Anders Jessen, der er partner og Flash-udvikler i Hello Monday, der har tre nomineringer til årets Webby Awards.

”Så ja, det kan da godt betyde, at Flash dør lidt, fordi kunderne gerne vil prøve nogle andre ting. Men jeg tror Apple får svært ved at lukke helt ned for Flash. Html5 kan blive en erstatning for Flash. Men canvas-elementet i html5 fungerer ikke i den nye Internet Explorer. Det skyldes selvfølgelig, at Microsoft gerne vil pushe deres Silverlight, men det viser også, at der er brug for Flash”.

”Men hvis vi snakker tre år ud i fremtiden, så kan det godt være, at Flash fylder mindre. Heldigvis ligner html5 og Javascript Flash kodemæssigt. Så på mit fags vegne er jeg ikke nervøs. Det er godt, at de udfordrer hinanden. Adobe har haft det roligt i mange år, og det er godt med konkurrence. Så lad den bedste teknologi vinde,” siger Anders Jessen.

Mediernes afhængighed
I USA var en række medier hurtigt til at efterkomme Apples ønske om at lave Flash-frie hjemmesider. Det er der kommer denne liste ud af.

Men generelt er mediebranchen fortsat meget afhængig af Flash. Det er Flash, der leverer web-tv, og det er Flash, der ligger bag mange bannerannoncer.

Men hos Berlingske Medier regner man ikke med, at Apple får held til at trække tæppet væk under Flash lige med det samme:

”Det eneste vi har konstateret er, at vi måske skal opfordre vores annoncører til at lave nogle lidt mere elegante "fallback"-beskeder. Altså de meddelelser, som brugere ser, hvis de ikke har Flash installeret. I forhold til webtv, så har vi konstateret problematikken, men vi har ikke taget nogen beslutning endnu. Det er simpelthen for tidligt at tage stilling til. Det er klart, at hvis teknologi flytter sig, så skal vi flytte os med,” siger Troels B. Jørgensen, onlinechef hos Berlingske Medier.

”Hvis man ser lidt generelt på det, så tror jeg at jeg taler for de fleste, når jeg siger, at "Flash virker". Man kan snakke om, at det kan være en cpu-killer, men det fungerer jo. Og folk, der har arbejdet med video på nettet før tiden med Flash ved også hvilken hovedpine det var."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere