En nuværende og en tidligere medarbejder hos it-grossist-firmaet Comway Distribution står mandag og tirsdag anklaget ved Retten på Frederiksberg for ulovligt at have logget sig ind på konkurrenten Frode Herløv A/S´ interne database. På den måde har de to ifølge anklageskriftet kunnet følge med i konkurrentens fakturaer, kunde- og leverandøroplysninger og indkøbs- og salgspriser.
Men ved sagens åbning i dag afslørede de to anklagede dog dyb uenighed om deres roller i den omfattende spionage.
Den tidligere medarbejder A, erklærede sig ved sagens start skyldig. Han sagde dog, at han kun havde været inde på konkurrentens system i cirka 50 af de i alt 310 tilfælde, som fremgår af anklageskriftet.
A forklarede, at spionagen mod Frode Herløv startede kort tid efter, at han som sælger skiftede job fra Frode Herløv og startede i et tilsvarende job hos netop Comway. Ifølge A opdagede han ved et tilfælde at Frode Herløvs it-system ikke var beskyttet af password, hvilket han fortalte til sine kolleger og chefer i Comway. Det blev starten på en systematisk overvågning af konkurrentens priser, som ifølge den anklagede foregik med aktiv medvirken fra hans kolleger og de tre personer, som udgør ledelsen i Comway.
»Det var noget der blev talt åbent om i Comway, så de vidste hvad der foregik. Det var helt åbenlyst, at vi skaffede informationer, som gjorde det muligt at tilpasse vores priser,« sagde den tiltalte A blandt andet på mandagens retsmøde.
Den forklaring blev kraftigt imødegået af den anden tiltalte i sagen, B, som fortsat er ansat i Comway. Han nægtede sig skyldig, men kunne på anklagerens spørgsmål ikke give nogen forklaring på, at den ulovlige overvågning af Frode Herløv var fortsat i en længere periode efter at A havde forladt sit job i Comway.
Et centralt dokument i sagen er en mailkorrespondance mellem A og B fra den 11. september, som ifølge anklageren indeholdt et link som gav direkte adgang til Frode Herløvs systemer. I mailen spørger A om B vil have »Frode-linket«, men opfordrer samtidig B til at bruge det »med måde«, fordi det ifølge A kunne »koste lidt bank«. I et svar på denne mail skriver B, at »Det er nok ikke så smart.« efterfulgt af en smiley.
Både A og B erkendte på dagens retsmøde at have skrevet de pågældende mails, uden at de dog kunne huske de nærmere omstændigheder ved korrespondancen.
Forsvareren for den nuværende Comway-medarbejder, B, forsøgte i øvrigt ihærdigt at så tvivl om A's troværdighed ved at spørge ind til A's faglige kompetencer og loyalitet over for sine arbejdsgivere. Forsvareren pegede blandt andet på, at A ved et par lejligheder angiveligt havde fortalt en kollega fra Frode Herløv om Comways spionage mod firmaet.
Desuden fremgik det, at direktør Jan Lippert fra Frode Herløv A/S på et tidspunkt i sommeren 2007 - før spionagen blev afsløret - havde henvendt sig til B med en advarsel om at A lækkede oplysninger om konkrete handler, som Comway indgik med bestemte kunder.
Anklageren i sagen kræver fængselsstraf mod de to tiltalte. Dommen forventes at blive afsagt tirsdag.
Retten på Frederiksberg har nedlagt navneforbud for begge de tiltalte.