Molbohistorie udstiller statens fodslæberi

Det er et symptom på, at staten ikke tænker på it, når det offentlige sender udprintede mails med lastbil, siger en ekspert i digital forvaltning.

Hver eftermiddag kører en lastbil de 137 kilometer fra Ringkøbing til Århus. Den kører fra et kontor hos Statsforvaltningen Midtjylland til et andet kontor hos samme statsforvaltning. Lastbilen kører med udprintede mails, der er journaliseret og lagt i en fysisk mappe i stedet for at blive videresendt digitalt som email.

Det er Version2, der har skrevet om den molboagtige historie. I P1 Morgen fortæller ekspert i digital forvaltning, professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School, at historien udstiller det offentliges mangler, når det kommer til it.

”Det er jo ikke den mest smarte måde at bruge moderne kommunikationsmidler på,” siger Kim Normann Andersen.

Han har sammen med adjunkt Ravi Vatrapu sendt mails rundt til myndigheder for at undersøge, hvordan de håndterede spørgsmålene. Kommuner og regioner var langt de bedste til at svare. De svarede stort alle inden for to dage. Hver tredje forespørgsel til en statslig myndighed blev slet ikke besvaret.

”Staten halter noget bagefter, og til det skal vi lægge, at de svar, som de så gav, var mangelfulde. Så en tredjedel svarer ikke, og de andre var mangelfulde svar,” fortæller Kim Normann Andersen.

Han mener, at de statslige institutioner har problemer med it, fordi de ofte kører omstruktureringer. Kommunerne er mere stabile, siger han. Problemet er så, at staten ikke tænker på it, når de laver reformer, vurderer forskeren.

”Så opdager man hen ad vejen, at hov, vi skal måske også have mulighed for at sende mails til hinanden,” siger han.

Kontorchef hos Sundheds- og Indenrigsministeriet, Jens Kristian Poulsen, fortæller ifølge P1, at statsforvaltningerne er i gang med at indføre ESDH (elektronisk sags- og dokumenthåndtering), men Thomas Normann Andersen forholder sig skeptisk til planen, hvis der ikke er en konkret implementeringsplan. Den enkelte medarbejders holdning er vigtigst, siger han.

”Det her med at digitalisere organisationen, Det handler ikke om organisationen. Det handler om at sætte den enkelte medarbejder på dagsordenen og få nogle til at føle sig ansvarlige for at få det fulgt til dørs,” siger Kim Normann Andersen.

Direktør i Statsforvaltning Midtjylland, Torben Sørensen, har over for Version2 skudt skylden på, at de først hørte under Indenrigs- og Sundhedsministeriet, men derefter "havnede under Velfærdsministeriet, der allerede selv havde indført ESDH, men arbejdede med et projekt om systemmodernisering i Statsforvaltningerne, herunder ESDH." Slutteligt havnede sagen i det ministerium, hvor den kom fra, men uden ESDH.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere