Du overvåges - for dine egne penge

Stort set alt, hvad du siger og gør i telefonen og på nettet, bliver registreret i antiterror-øjemed. Regningen betaler du selv. Et enkelt teleselskab har nu valgt at udspecificere udgiften på fakturaen.

15. september forrige år indførte regeringen et nyt antiterror-regelsæt. Det indebærer blandt andet, at al data- og teletrafik bliver registreret og logget. Det vil sige, at hver eneste gang du ringer efter en pizza, sender en mail til din chef eller downloader en næsten lovlig Mp3-fil, bliver oplysningerne gemt i en server et sted.

Det lyder dyrt... Og det er det også. Da tele- og dataudbydere ikke har de store filantropiske interesser, er der i sidste ende kun én til at betale disse ekstraudgifter. Nemlig dig selv!

Teleselskabet A+ har taget konsekvensen og udspecificeret udgiften til deres kunder: 6,75 kroner om måneden kommer det til at koste dem at blive overvåget i antiterrorlovgivningens hellige navn

Skønsmæssigt lagres årligt i omegnen af 15.000 oplysninger om hver eneste dansker. Fagfolk anslår, at det vil koste den enkelte involverede virksomhed i omegnen af 100.000 kroner, at leve op til de seneste lovkrav på antiterror-området.

Telebranchen har tidligere offentliggjort udmeldinger om, at det vil koste omkring 200 millioner kroner om året at etablere det omfattende system til logning af data- og teletrafik. Derudover skal der regnes med 50-60 millioner til driften af systemet. Det er blandt andet udgifter til indkøb af ekstraudstyr og omlægning af arbejdsplaner til natte- og weekendvagter, der trækker tænder ud. Alene de danske hoteller skønner, at udgiften kan komme op på 1.000 kroner pr. værelse, fordi også al telefontrafik skal logges.

Den danske telebranche mener, at staten bør hæfte for de merudgifter, som teleselskaber i Danmark pålægges, fordi Danmark har taget disse vidtgående skridt langt hurtigere end de øvrige EU-lande.

Som en tilføjelse kan nævnes, at Ingenørernes Forening foretog en rundspørge, der viste, at over halvdelen af dens medlemmer var sikre på, at de kunne omgå den digitale logning, ligesom andelsboligforeninger, skoler og biblioteker er undtaget fra lovgivningen. Dette gælder i øvrigt også web-baserede mailtjenester som Hotmail, Jubii, Gmail, osv.

Så der er ingen tvivl om, at selv om lovpakken udspringer af de bedste intentioner, så er den i bedste fald mere ressourcekrævende end effektiv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere