Det er nok de færreste kamerabrugere der er klar over det, men hvert digitale kamera efterlader sig eget unikke fingeraftryk på billederne. Et fingeraftryk, der kan bruges til at bevise, at billeder er taget med et bestemt kamera, f.eks. i sager om børneporno. Forskere på det amerikanske University of Binghamtom har nu udviklet en metode til at udlæse dette fingeraftryk og identificere kameraet, der er brugt til at tage billedet.
I modsætning til f.eks. farvelaserprintere er der ikke tale om en usynlig kode, der gemmes i dokumenterne, men derimod et støjmønster, der skyldes små fejl på billedchippen og er unikt for hver enkelt kamera. For det menneskelige øje er billedstøjen stort set usynlig - selvom mange kamerabrugere vil kende fænomenet, hvis man skruer op for ISO-værdien (lysfølsomheden) - men støjen er gemt i billedet og kan udlæses med et særligt program.
Professor Jessica Fridrich og hendes kolleger har testet metoden med 2.700 billeder taget med ni forskellige kameraer. Ifølge forskerne kunne næsten 100 pct. af billederne tilordnes det rigtige kamera.
For at bruge systemet skal man have flere billeder, der er taget med det samme kamera, og helst også selve kameraet, der måske er beslaglagt hos en mistænkt. Men det fungerer også, hvis man f.eks. har 10 forskellige billeder og ønsker at undersøge, om de er taget med samme kamera, men ikke har adgang til selve kameraet.
Forskerne vil nu videreudviklede teknologien, så den også kan bruges til indscannede billeder og videooptagelser.