Ligesom med bygningen af metroer, broer og motorveje er budgetoverskridelser og forsinkelser nærmest blevet en fast tradition, når det offentlige giver sig i kast med store it-projekter. Og mens broerne og vejene oftest godt kan bruges med det samme når først de står klar og regningen er betalt, så er nedbrud og usikker drift også ofte en del af gamet i de offentlige it-prestigeprojekter.
Men det skal være slut nu, mener videnskabsminister Helge Sander.
»Der er behov for bedre styring af store, offentlige it-projekter. Derfor lancerer vi nu et nyt værktøj til de offentlige myndigheder og til it-leverandørerne. Dermed får begge parter et bedre, fælles grundlag for vurdering af egne og samarbejdspartnernes evne til at styre et større it-projekt sikkert i hus,« siger Helge Sander og peger på at også private virksomheder, der forbereder samarbejdsaftaler om et større it-projekt, kan bruge dette nye tilbud.
Det nye værktøj skal reducere risikoen for budgetoverskridelser og projektforlis og består af to modeller for måling af it-modenhed hos henholdsvis it-leverandører og -indkøbere. Modellerne er især relevante ved større, risikofyldte it-projekter, hvori der indgår en betydelig mængde special-tilpasning.
»Skatteydere, it-leverandører og offentlige myndigheder har en stærk interesse i, at videreudviklingen af den digitale offentlige sektor sker på et så velforberedt og professionelt grundlag, som muligt,« siger Helge Sander, der dermed håber at kunne udviske det offentliges blakkede ry når det kommer til it-projekter.
Den ukronede konge i rækken af offentlige it-skandaler er Arbejdsformidlingernes Amanda-system, men også Statens Lønsystem, der var mere end 13 år undervejs og kostede skatteyderne knap 430 millioner kroner kan være med i det "fine" selskab.
De nye it-modenheds-modeller er udarbejdet af Videnskabsministeriet i samarbejde med brancheforeningerne IT-Branchen, ITEK og Dansk ManagementRåd samt Dansk IT, KL og Danske Regioner.