Præsidentvalg ramt af it-problemer

Det amerikanske præsidentvalg betegnes som den største test for e-voting nogensinde. De første meldinger tyder på, at den elektroniske stemmeafgivelse har været plaget af problemer.

For at undgå at det amerikanske præsidentvalg skal ende i et nyt optællingskaos har mange forbundsstater indført elektroniske valgsystemer. Det skønnes at en tredjedel af de amerikanske vælgere har afgivet deres stemme til en maskine ved tirsdagens valg, der betegnes som den største test for e-voting nogensinde.

Men meget tyder på at jagten efter huller i de omstridte »punch ballots«, som afgjorde præsidentvalget i 2000, denne gang vil blive afløst af jagten efter fejl i de elektroniske systemer.

En af de organisationer som overvåger valget, Electronic Protection Coalition, fortæller at der er indgået flere end 1.100 rapporter om problemer med valgmaskiner i hele USA.

De fleste maskiner bruger en berøringsfølsom skærm, hvor man skal klikke på den ønskede kandidat og derefter bliver spurgt, om man er sikker på, at man ønsker at stemme på denne person.

Men mange vælgere har oplevet, at de har klikket på deres valgte kandidat, men bagefter er blevet bedt om at bekræfte deres stemme på den modsatte kandidat.

Problemerne skyldes angiveligt kalibreringsfejl i nogle af maskinerne, som har svært ved at registrere, hvor på skærmen vælgeren har sat sin finger. I andre tilfælde måtte vælgerne låne en kuglepen af personalet på valgstedet for at klikke på skærmen eller bede personalet om at rengøre skærmen inden stemmen kunne afgives.

Der meldes også om strømafbrydelser, systemnedbrud og andre mere typiske it-problemer. Et ødelagt hukommelseskort med 13.000 stemmer i Florida gjorde det nødvendigt at gennemføre en genoptælling tirsdag.

Kritikken retter sig især mod de manglende papirudskrifter fra valgmaskinerne. I Nevada får vælgeren en kvittering på papir, som fortæller hvilken kandidat der er stemt på, mens de fleste andre stater har afvist at installere printere på valgstederne.

Ifølge kritikere kan vælgerne dermed ikke være sikre på, om stemmen er blevet afgivet korrekt.

Men brancheforeningen ITA, der repræsenterer producenterne af valgmaskiner, tøver ikke med at erklære valget for en succes. Hart InterCivic, som har leveret valgmaskiner til Texas, afviser, at der skulle være problemer med deres systemer.

»Det er ikke maskinfejl. Det er vælgerne, som ikke følger instruktionerne korrekt,« siger firmaets talsmand Michelle Schafer som forklaring på, hvorfor mange vælgere oplevede at maskinen markerede de forkerte kandidater.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere