Mens olien har sivet ud i den Mexicanske Golf i en tyk strøm, har en amerikansk journalist og blogger kigget med misundelse mod Europa. Her sprøjter politikerne og myndighederne visioner ud til, hvordan Internet of Things skal omspænde vores samfund - og potentielt sikre mod fremtidige katastrofer.
Internet of Things (IoT) er betegnelsen for fremtidens netværk, hvor alle små enheder - køleskabe, madvarer og eventuelt mennesker - har fået deres egen IP-adresse og derfor er i stand til at indgå i et stort netværk. Deraf navnet - Internet of Things.
Hvis olieselskabet BP havde et netværk, som den amerikanske regering kunne overvåge, havde myndighederne ikke haft så stort et hyr med at finde ud af, hvad der reelt skete - og man kunne have forhindret katastrofen. Det mener en web- og miljøanalytiker, David Stephenson.
"Ved at tilføje en kombination af struktureret data og Internet of Things til BP-katastrofen kunne det have været muligt at overvåge hver enkelt del af boreplatformens sikkerhedssystem hver for sig og - vigtigst af alt - i real time. Det kunne have afsløret batteriet, en defekt udblæsningsbeskytter og andre problemer, som bidragede til katastrofen," skrev han i en pressemeddelelse tidligere på måneden.
Myndighederne ville kunne have haft det endelige ord i stedet for at overlade sikkerheden til et olieselskab, som siden har fået voldsom kritik for at slække på sikkerheden. Med et IoT-netværk på boreplatformen og en direkte linje kunne de centrale myndigheder sidde med magten til at trykke på knappen for at lukke boreplatformen, inden alt gik galt, mener analytikeren.
Han peger på et opmærkningssprog som XML, hvor tag's giver mulighed for at følge datastrømme. David Stephenson siger, at en version af sproget, det forretningsorienterede XBRL, allerede er plads til finanssektoren og er i gang med at blive udvidet til at omfatte olieindustrien.
En journalist og blogger, Ron Callari fra InventorSpot.com, er ikke tilfreds med amerikanernes ambitioner på området. Han har kigget mod Europa og drømt sig om på vores side af Atlanten.
"I USA går vi mere op i at afkoble nettet end at udvide dets forbindelse," skriver Ron Callari skælmsk med henvisning til senatoren Joe Liebermann, som har foreslået, at præsidenten skal kunne slukke for internettet under en krise.
Sidste år lancerede EU-Kommissionen en handlingsplan for Internet of Things i Europa. For nyligt vedtog EU-Parlamentet en resolution, hvor de folkevalgte bakkede op om kommissionens plan. Også den europæiske myndighed, ENISA, som holder øje med cybersikkerheden, har udgivet en rapport, hvor de tager et kritisk blik på, hvad IoT kræver.
Ron Callari, der som journalist følger digitaliseringen, frygter, at udviklingen i USA bliver stoppet af frygten for big brother. Derfor mener han, at IoT skal have nogle meget klare og simple privatlivsregler for eksempelvis RFID-chips (Radio Frequency Identification). Det skal eksempelvis være muligt at gøre en chip "stille". Derudover skal der være meget klare og strikse regler for, hvem der har adgang til chips, der er koblet på mennesker. Hvem skal eksempelvis have kontrol over en persons RFID-tag, når personen selv er bevidstløs?
Det er værd at huske sig selv på, at IoT også tilbyder mere uskyldig overvågning. Eksempelvis har en ingeniør hos IBM forbundet dele af sit hus til IoT, så han kan overvåge temperatur og vandforbrug. Huset er endda forbundet til Twitter. Mere velkendte eksempler kan være køleskabet, der selv kan fortælle, hvornår madvarerne har overskredet sidste salgsdato.
Ifølge Ron Callari har den amerikanske regering syltet området. Dét på trods af, at store amerikanske selskaber, eksempelvis IBM, forsker i IoT.
"Det er et mysterie, hvorfor vi som land skulle falde bagud i forhold til Europa på dette vigtige forskningsområde," skriver han.