Den hurtige og frie kommunikation på nettet bliver af mange regimer opfattet som en trussel - og mange lande forsøger at blokere borgernes adgang til informationer. Lande som Kina, Vietnam, Malaysia og Tunesien forsøger at fremme nettet med en aktiv erhvervspolitik, men prøver samtidig at begrænse friheden til at ytre sig online. Et forkert klik kan sende brugere i fængsel i mange år, skriver »Reporters without borders«.
Den internationale journalist-organisation har netop udgivet sin anden rapport om internet-overvågning på globalt plan, »Internet under surveillance«, som dokumenterer forsøg på at indskrænke informationsfriheden i 60 lande; regeringskritiske websider bliver blokeret, internetcafeer underligger streng kontrol, udbydere kan risikere at miste licensen, og brugere og journalister bliver overvåget, truet og i værste fald sendt i fængsel.
Mindst 49 »cyber-dissidenter« sidder fængslet i hele verden, heraf 38 i Kina og 11 i Vietnam, Malaysia, Tunesien og på Malediverne, hedder det i rapporten.
En af de fængslede er den tunesiske online-dissident Zouhair Yahyaoiu, som i går blev belønnet med organisationens »Pris for friheden på internet«. Han har siddet i fængsel siden den 4. juni 2002, fordi han kritiserede landets regering på sit website.
Rapporten kritiserer også den stigende overvågning af telekommunikation i vestlige demokratier. Mange lande har indført lovgivning som tillader politi og efterretningstjenester at aflytte den internetbaserede kommunikation og tvinger internet-udbydere til at gemme trafikdata i mange år. Det er med til at udhule den kildebeskyttelse, som er en vigtig del af journalisternes arbejde, mener journalist-organisationen.