IBM bygger 10-petaflop supercomputer

IBM er på vej med en ny Power7 processor, der skal bruges i verdens hurtigste supercomputer.

Den nye Blue Waters supercomputer hos University of Illinois Urbana-Champaign bliver verdens hurtigste, når den efter planen står færdig i 2011. IBM skal levere supercomputeren, som har en teoretisk maksimal ydelse på 10 petaflops. De hurtigste supercomputere i dag ligger mellem 1 og 2 petaflops.

IBM vil bruge sin nye Power7 processor i Blue Waters. Power7 kommer til næste år og den skal kombinere IBMs Power-arkitektur med funktioner fra Cell-processoren, som blandt andet anvendes i Playstation 3 og Roadrunner supercomputeren. Power7 processoren skal muligvis også bruges i en kommende PS4.

Denne nye processor indeholder otte kerner, som hver er i stand til at afvikle fire tråde samtidig - altså 32 tråde i alt. Intels Xeon-processorer kan typisk kun afvikle to tråde per kerne.

IBM bruger også en ny hukommelsesteknologi kaldet ED-RAM, der skal holde det totale transistor-tal i processoren nede på "kun" 1,2 milliarder.

Taktfrekvensen for Power7 kommer til at ligge mellem 3 og 4 GHz, hvilket er mindre end den foregående Power6 chip, der kørte med 5 GHz. IBM fortæller at man har opnået en højere ydelse ved at skrue ned for taktfrekvensen og i stedet optimere hukommelsen og kernerne. IBM har desuden integreret en hukommelses-controller direkte i processoren.

Blue Waters skal bruge vandkøling til at holde temperaturen nede. Teoretisk set skulle det være muligt at forbinde 16.384 Power7-chips med en samlet teoretisk ydelse på 16 petaflops, men IBM mener selv at 10 petaflops er mere realistisk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere