I de nyeste versioner af Chrome og Firefox er der ikke nogen synlig orange box, der indikerer at man kan hente et XML-format af en hjemmeside.
Det er et tegn på, at RSS er et hendøende format.
Det mener bloggeren Kroc Camen, og en række journalister på Techcrunch giver ham ret.
Techcrunch har registreret, at antallet af besøgende via RSS-læsere er dalende. Folk finder i stedet frem til Techcrunch vis links fra Twitter og Facebook.
Dødsdommen over RSS-feeds har skabt en blodig debat, hvor bandeord og øretæver flyver lavt. Dave Winer, der ofte fremhæves som en af de største bidragsydere til RSS-opfindelsen, har taget kampen op og nægter at acceptere dødsdommen. På Twitter er debatten ond og hånlig men alligevel særdeles læseværdig.
"Professional west coast tech bloggers are for the most part assholes" Citat: Dave Winer.
Feedet lever...i baggrunden
Men både fans og kritikere af RSS har ret.
Det mener Stefan Bøgh-Andersen fra den danske RSS-tjeneste Overskrift.dk, der netop samler nyheder fra danske blogs via RSS.
”RSS er jo stadig en lidt nørdet ting, som ikke er slået i gennem bredt. For mange mennesker er det en mystisk knap i deres browser, som enten kaster noget XML-kode efter dem, eller som giver dem mulighed for at tilmelde et feed, og det er stadig ikke alle, der kan finde ud af at putte det i en feed reeder. Hvis Mozilla kan se, at der ikke er så mange mennesker, der bruger det, så er det måske fint nok at skubbe det lidt i baggrunden,” siger Stefan Bøgh-Andersen.
Mozilla oplyser, at under 10 procent af brugerne anvender RSS-genvejen, som altså nu skubbes ind på menulinjen. Ifølge Asa Dotzler fra Mozilla er det dog langt fra en nedprioritering af RSS. Den nye position giver mere mening, og det bliver bedre forklaret, hvad RSS kan bruges til.
Men når det er sagt, så er dødsdommen overdrevet og unuanceret.
”Det er en kritik, der også har været fremme for nogle år siden, og jeg forstår ikke virakken. RSS er jo bare et XML-format. Det eksisterer i baggrunden på de fleste hjemmesider som en slags "plumping", altså en teknik for hvordan systemer udveksler data med hinanden, og dermed mere relevant for "backend" end for "frontend". Backend-brugen er jo stadig meget relevant, mens RSS på frontend har fået konkurrence af blandt andet Facebook og Twitter, hvor man deler links med sit sociale netværk, og derfor ofte får relevante nyheder inden for sit fag- og interesseområde ad den vej,” siger Stefan Bøgh-Andersen.