Amazon har haft meget stor succes med at sælge e-bøger i Kindle-format og den store internetbutik sælger nu flere e-bøger end fysiske bøger, men i Danmark har e-bogen stadig ikke fået sit store gennembrud. Det kan skyldes at bøgerne ikke er synlige i de fysiske butikker. Nu starter et nyt forsøg med salg af e-bøger i danske boghandlere.
Fra den 18. april kan man købe e-bøger i 10 butikker landet over, der hører til kæderne Bog & ide, BOGhandleren og Bøger & Papir. Det skal senere udvides til flere butikker.
”Der har længe været gjort sporadiske forsøg på at få e-bøger i gang i Danmark, men skal der virkelig ske noget må boghandlerne med. Derfor inddrages den fysiske boghandel direkte i salget af e-bøger,” siger direktør Lars Østergaard fra Indeks Retail, der står bag boghandler-kæderne.
Han mener at det begrænsede salg af e-bøger i Danmark skyldes at udbuddet fra forlagsside har været begrænset og at bøgerne er usynlige i et traditionelt fysisk marked.
Nu kommer e-bøgerne så ud i boghandlerne i form af trykte omslag, hvor der ved salg påtrykkes en kode, som forbrugeren skal anvende til at downloade bogen til sin computer og e-bogslæser.
”E-bogen opfattes af mange som et anderledes medie end de almenkendte papirbøger, men det skyldes primært myter, misforståelser og dårlige kundeoplevelser. E-bogen er nemlig præcis som den almenkendte papirbog - en læseoplevelse for læseren, hvorfor den helt naturligt vil kunne sameksistere med papirbogen, ”siger Søren Mikkelsen, direktør i Emediaservices, der samarbejder med Indeks Retail om initiativet.
Han peger på en række fordele i den ”fysiske” e-bog, som man ikke får når man handler på nettet.
”Personalet i forretningerne kan rådgive kunderne, hvordan det meget enkle download kan foretages, kunden undgår en betalingsdel på nettet og endelig kan e-bogen nu bruges som gave,” siger han og fortæller at konceptet nu skal videreudvikles.
Blandt de første e-bøger der skal udgives i "fysisk" form er Elsebeth Egholms ”Tre Hundes Nat”, Jussi Adler-Olsens ”Washington Dekretet”, Janet Skeslien Charles' ”Måneskin i Odessa” og Anders de la Mottes ”geim”.