Som det første land i Europa og kun det andet i verden har Holland vedtaget en national lov om netneutralitet. Et flertal i det hollandske underhus, Tweede Kamer, har besluttet at landets teleselskaber skal behandle alle former for trafik ens. Det skriver New York Times.
Det betyder konkret, at mobiloperatører som KPN, Vodafone og Deutsche Telekom ikke længere må blokere ip-telefoni i deres mobile net eller kræve gebyrer for det. Det samme gælder for messaging-tjenester eller datatunge videotjenester som Youtube.
Loven mangler stadig at blive godkendt af det hollandske senat, men det ventes at ske uden problemer.
”Hvis man blokerer sådanne tjenester eller kræver ekstra penge for dem, så er det en hæmsko for innovation. Vi vil regulere dette område og dermed garantere et åbent internet. Det er meget vigtigt for os, at borgerne har fri adgang til nettet,” kommenterer den hollandske finansminister Maxime Verhagen.
I dag kræver Vodafone i Holland ekstra betaling for at bruge Skype i mobilnettet, mens Deutsche Telekom helt forbyder at bruge ip-telefoni. KPN har også meldt ud at man vil opkræve gebyrer for Skype. Men det falder altså til jorden nu.
Den største hollandske forbrugerorganisation, Consumentenbond, støtter den nye lov, men telebranchen advarer om at det kan bremse investeringer i ny infrastruktur.
Teleselskaberne kan stadig tilbyde prismodeller baseret på forskellige hastigheder og kvalitetsniveauer, men de må ikke opkræve bestemte beløb for at bruge specifikke gratis internet-tjenester. Hvis de alligevel gør det, kan de risikere en bøde på 10 pct. af deres årsomsætning.
Det ventes at andre lande i Europa vil følge det hollandske eksempel. Det eneste land i verden som har lignende love om netneutralitet er Chile. I USA har man forsøgt at indføre regler om netneutralitet, men teleindustrien har modsat sig – indtil videre med held.
EU-Kommissær Neelie Kroos har tidligere advaret teleoperatørerne mod at blokere eller kræve ekstra betaling for Skype. EU truer med et indgreb, hvis denne praksis fortsætter.