Da IT og Telestyrelsen kort før jul offentliggjorde en ny beslutning om at YouSee’s vidtforgrenede kabeltv-net, som også duer fint til ip-trafik, skal gøres tilgængeligt for andre, konkurrerende bredbåndsudbydere, kom det som et chok i TDC-koncernen.
Nu har TDC-selskabet YouSee besluttet at anke tvangsåbningen.
Åbningen af kabelnettet skal ske efter samme model, som blev brugt, da det tidligere telemonopol fik sit kobbernet tvangsåbnet for konkurrenter. Men IT og Telestyrelsen har overset den detalje, at væsentlige dele af kabel-tv-nettet ikke er ejet af YouSee, men af antenneforeninger.
”Vi har anket, fordi vi har brug for at få en klar afgørelse af, i hvilken udstrækning de foreningsejede antennenet er omfattet af indgrebet. Afgørelsen er alt for uklar på det punkt, og nogle af formuleringerne giver indtryk af, at IT og Telestyrelsen reelt har ønsket en vidtgående inddragelse af disse net, uden at ville eller kunne skrive det direkte. Det giver en uacceptabel usikkerhed for både TDC og ejerne af de foreningsejede net. Vi har brug for klar besked om, hvor vi står," siger YouSee-direktør Niels Breining.
YouSee vil blandt andet påpege overfor Teleklagenævnet, at It og Telestyrelsen slet ikke har myndighed til at kræve kabelnettet tvangsåbnet, når det gælder de dele, som antenneforeninger ejer helt eller delvist:
"Efter vores opfattelse har IT- og Telestyrelsen ikke hjemmel til at inddrage de foreningsejede net i afgørelsen, for det vil nærmest være at sidestille med ekspropriation af privat ejendom. Som afgørelsen er formuleret, skaber det unødvendig usikkerhed både for vores foreningskunder og for TDC og YouSee som virksomhed,” lyder det fra Breining.
Teleklagenævnet, der består af juridiske eksperter, har dog ikke nogen lang historie som selskabernes beskytter overfor en emsig styrelse.
Stort set alle klagesager, som teleselskaber har indgivet siden 2008 og frem til nu, er endt med at Teleklagenævnet bakkede op om Telestyrelsens afgørelser.