Danskere har lav risiko for identitetstyveri

Men vær varsom med at udlevere CPR-numre til gud og hvermand på nettet.

Der blev sat en tyk streg under danskernes afslappede forhold til at aflevere CPR-numre og kontooplysninger på nettet, da Forbrugerrådet i sidste uge lavede en falsk konkurrence.

Men i det store billede, så er der meget få eksempler på, at de personlige informationer misbruges til identitetstyveri her i landet.

Politikommissær og sektionsleder for området økonomisk kriminalitet under Københavns Politi, Asger Jensen, siger til Politiken, at misbruget af CPR-numre i Danmark "ikke er vildt og voldsomt". De fleste forsøg beskriver han som amatør-lignende.
Han er forbavset over, at de danske tyveknægte ikke har fået øjnene op for netkriminaliteten, da det for eksempel i USA er den hurtigst voksende type kriminalitet.

Det er næppe alle forekomster af identitetstyveri, der når frem til en politianmeldelse. Men det uregistrerede antal i Danmark er næppe alarmerende. 

"Der vil alt andet lige være flere forekomster end politiet får kendskab til," siger it-sikkerhedsekspert Lars Neupart til ComON.

"Men det bliver ikke mig, der råber ulven kommer. Nu arbejder jeg med riskovurdering til daglig, hvor vi arbejder med to faktorer: sandsynlighed og konsekvens. I de her tilfælde kan det have stor konsekvens for den enkelte person, men vi må også erkende, at sandsynligheden stadig er meget lille. Der selvfølgelig nogle enkelte tilfælde,og det er dem, der havner i tv-avisen," siger Lars Neupart. 

Ifølge it-sikkerhedseksperten er der flere ting, der holder problemet på et lavt niveau i Danmark. Sprogbarrieren og de forholdsvis få indbyggere i landet er med til at begrænse de kriminelles interesse. Og så er Nets og bankerne ofte hurtige til at opsnappe at kreditkortsoplysninger er blevet kompromitteret.

Han skønner, at antallet af identitetstyverier på årsbasis sandsynligvis skal tælles i hundrede frem for tusinde.


Enkelte grelle tilfælde 

Men selv om forekomsten i Danmark er lav, så er det sikkert kun et spørgsmål om tid, før flere tilfælde dukker op. 

»Det er jo glædeligt, at vi endnu ikke har set mange tilfælde af misbrug herhjemme, men så længe der er en risiko, anbefaler vi, at du er varsom med dine oplysninger«, lyder advarslen fra Forbrugerstyrelsen og jurist Henrik Lundgaard Sedenmark til Politiken.

Styrelsen og Datatilsynet oplever en stigende frygt blandt forbrugerne, der flere og flere steder bliver afkrævet deres CPR-nummer. Mange firmaer og netbutikker kræver CPR-numre udelukkende at praktiske årsager, for eksempel registrering i et kundekartotek. Men ifølge Datatilsynet er det kun firmaer, der indgår et længere betalingsforløb eller et kontigent, der har krav på at få CPR-nummeret udleveret. 

Der er ikke nogle danske tal for antallet af identitetstyveri. Politiet kender kun til enkeltstående tilfælde

Et af de få eksempler på id-tyveri er historien om Liselotte Lyngsø, der fik stiftet gæld og fik misbrugt sin identitet til kriminalitet. Tyvene oprettede en konto og solgte falske billetter til Roskilde Festival i hendes navn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere