Børsen i din computer

Det er nu muligt at hente Københavns Fondsbørs hjem på din personlige computer, og handle aktier og obligationer til minutaktuelle kurser over Internet.

Hvis man har en smule penge til overs og gerne vil investere dem fornuftigt, så er værdipapirer en god mulighed. Indtil nu har det været sådan, at man gik i banken for at informere sig, og så viste det sig at det ikke var sådan helt ligetil. Man kunne godt købe aktier, men det var banken der handlede for én, og den tog sig som regel rigtig godt betalt. Så godt betalt, at det ofte ikke kunne betale sig, hvis man ikke havde rigtig mange penge. Desuden kunne man ikke selv direkte købe og sælge værdipapirerne, men skulle have banken til at gøre det for sig, når den havde tid, hvilket ikke ligefrem var den optimale måde at handle værdipapirer på.


Med Internettet er det blevet muligt at handle værdipapirer selv direkte på Københavns Fondsbørs via Internettet. Det kan man gøre via en netopkobling til den bank, hvor man har sine bankkonti. Eller også kan man springe banken helt over, og i stedet selv handle direkte over Internettet på Københavns Fondsbørs gennem Difko Børsmæglerselskab A/S (DBS).


Værdipapirhandlens muligheder


Med Internettet og de forskellige tjenester der er til rådighed, når man handler via en computer, er det blevet muligt at optimere og præcisere sin handel, også selv om børshandlen kun er et bierhverv eller en hobby.


Man kan løbende følge med i kursernes udvikling over nettet. Det kan man bruge til at lære markedet bedre at kende, og forsøge at forudse kursernes udvikling, indtil man føler at man er klar til at kaste sig ud i handlen med værdipapirer.


Difko


Et af de steder man kan købe og sælge aktier over Internettet er hos Difko Børsmæglerselskab A/S (DBS), www.dbs-online.dk , der startede for tre måneder siden. DBS-online gør det muligt for private investorer og mindre virksomheder at handle med børsnoterede værdipapirer på Københavns Fondsbørs - mere end 3.500 forskellige værdipapirer - på samme vilkår som professionelle investorer. Det er en idé som Difko har fra Sverige, hvor der findes 9-10 selskaber mage til.


Fordelen er at man kan følge med i kurserne hjemmefra, og selv bestemme, hvilke kurser man vil købe og sælge til.


Hvis man vil handle med børsnoterede værdipapirer over Internettet via DBS-online, skal man først tilmelde sig. Det er gratis, og man skal kun betale, når man forespørger på priser eller foretager en handel. Ved handler med aktier betaler man en kurtage på 0.15 % af købssummen, dog minimum 85 kr., og ved obligationshandel betaler man kurtage 0.10 %, dog minimum 85 kr. og max. 3.000 kr.


Man bliver kunde hos DBS ved at udfylde en konto- og depotoprettelsesblanket, og når man er blevet godkendt modtager man brugernavn, adgangskode, konto- og depotnummer. De penge som man vil handle for skal overføres til DBS, og værdien af konto og depot skal være minimum 5.000 kr. Så er man parat til at handle over Internettet.


Hos DBS er der to måder at afgive ordrer på. Den ene er den såkaldte "bedst muligt", dvs. at som udgangspunkt vil ordren altid blive udført til de mest favorable vilkår hvad angår kurs og mængde. Man kan også handle bedst muligt med en limitkurs. Det vil sige at man kan sikre sig en minimums- eller en maksimumspris.


Hos DBS er der ingen mulighed for at få rådgivning omkring handlen med værdipapirer, så det forudsætter at man selv har styr på aktier eller kan trække på andres råd.


DBS har allerede fået flere kunder end de havde regnet med. På blot tre måneder har tjenesten allerede opnået 500 kunder. Deres målsætning er at blive ved med at vokse, og i løbet af et halvt års tid forventer DBS også at få kapitalpension med.


Den Danske Bank


De danske banker er også på vej med tilbud om Internet-baseret handel med værdipapirer, heriblandt Den Danske Bank. Banken starter d. 10. august i år Danske NetBank, hvor man udover at klare de almindelige bankforretninger over Internettet også kan handle aktier og obligationer, se aktuelle kurser og indhold og værdi af egne depoter.


Er man ikke helt sikker på sine evner udi handlen med værdipapirer er Danske NetBank et godt alternativ til DBS. Danske Bank tilbyder - i modsætning til DBS - rådgivning omkring handel med værdipapirer. Hele Den Danske Banks serviceapparat stilles til rådighed for kunden, også selv om man handler via Internettet.


Hvis man vil handle med aktier og obligationer over Internettet skal man have en konto i Danske Bank og bestille Danske NetBank-programmet. Desuden skal man have et depot i banken. Man kan ikke handle for flere penge end det samlede disponible beløb man har til rådighed i banken.


For at handle et givent værdipapir via Danske NetBank, skal det pågældende værdipapir være registreret på Københavns Fondsbørs.


Man kan afgive almindelige ordrer med en evt. limit. En sådan ordre bliver gennemført efterfølgende, og der kan gå nogle dage. Så er der muligheden for at afgive en fremtidig ordre, dvs. at man giver besked om hvad man vil købe/sælge for og hvornår. Endelig kan man strakshandle på ca. 100 af de mest omsatte papirer i det tidsrum Københavns Fondsbørs har åben, dvs. fra 9 til 17 på hverdage.


Der er en øvre grænse for hvor store beløb man kan handle for på en dag - ud over hvor mange penge man har til sin rådighed. På aktier er den øvre grænse 250.000 kroner pr. dag, og for obligationer på maksimalt 1 million pr. dag. Der skal fortsat betales kurtage. På aktier er kurtagen 1/2 % af købssummen, dog minimum 125 kr., og for obligationer er kurtagen 1 promille af købssummen, dog minimum 125 kr.


Med blik på Sverige og deres veludviklede investeringsmarked for almindelige mennesker, hvor man i flere år har kunnet investere, forventer Den Danske Bank også en støt stigende interesse for handel med værdipapirer over Internettet.


Så hvis man går rundt med en lille børsmægler i maven, og mener at kunne begå sig på børsen, så er tidspunkte måske kommet, hvor man skal lukke sin indre børsmægler ud, og lade den prøve kræfter med værdipapirmarkedet.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere