Cybergirl

Hvorfor skal man overhovedet lave en speciel guide til Internettet for kvinder, vil mange sikkert spørge. Skal kvinder have positiv særbehandling? Om kvinder skal have særbehandling eller ej kan man altid diskutere, men for en del kvinder er der nogle barrierer der afholder dem fra at gå online, og der er forskel på hvad mænd og kvinder typisk bruger deres tid foran computere på.

Skydespil og sex-sider er stadig overvejende af interesse for mænd, hvor kvinder er mere interesseret i f.eks. de kommunikative aspekter af Internettet. Cybergrrl's mission er at hjælpe kvinder med at forstå, bruge og beherske den ny teknologi i form af computere og Internettet, og forhåbentlig også give dem mulighed for selv at bidrage.


Aliza Sherman, der har skrevet "Cybergrrl: A womans guide to the world wide web" har sit eget firma Cybergrrl og er grundlægger af Webgrrls, et netværk af kvinder, der interesserer sig for computere og Internettet. Der findes også en dansk afdeling af Webgrrls. Sherman er af Newsweek valgt som en af de 50 personer, der betyder mest på Internettet.


Sherman er også kvinden bag Cybergrrl, der er hendes alter ego online. Cybergrrl er en tegneseriefigur, hvis opgave det er at hjælpe piger og kvinder. Aliza Sherman vil gerne vise, hvordan Internettet har ændret folks liv, og også kan ændre kvinders liv og hun har en mission: hun vil have flere kvinder til at bruge den nyeste teknologi i stedet for at vende ryggen til den. "Cybergrrl" er blot et af hendes mange tiltag for at fremme det mål.


Bogens tre første afsnit introducerer nybegynderen til Internettet, hvad man skal bruge for at kunne komme på Internettet, hvordan man kommer på, hvad Internettet kan bruges til. Der indledes med en kort gennemgang af pc, modem, opkobling m.m., hvorpå følger eksempler på hvad man kan bruge Internettet til og hvordan man gør det.


Der er et afsnit om netiquette, hvordan man følger den og hvad man gør hvis andre ikke følger netiquetten og begynder at genere en. Der er et stort afsnit om hvordan man beskytter sig selv i cyberspace, og hvad man gør i tilfælde af at man bliver chikaneret og truet enten i chat rooms eller via e-mails. Dels hvad man gør for at undgå at blive chikaneret, hvad man gør, hvis man bliver chikaneret, samt hvilke muligheder - i dette tilfælde i USA - der er for at få myndighederne til at gøre noget ved eventuelle chikanerier. Der er også et helt afsnit om hvordan man undgår at komme ind på sider man ikke ønsker at se, diverse former for filter-software.


Bogens tre første afsnit er af mere generel og introducerende karakter, og ganske udmærkede af slagsen. Ved man allerede det basale om brug af Internettet , kan man springe disse afsnit over.


Fra og med bogens fjerde del begynder det hele at lette lidt. Nu er vi kommet forbi de generelle informationer til nye folk på Internettet. Her byder Sherman på en mængde web-adresser, opdelt på temaer og med et par linjer om web-sidens indhold. Et godt sted at tage udgangspunkt i for net-sureren.


Bogens femte del består af interviews med en række kvinder med forskellige uddannelsesmæssige og erhvervsmæssige baggrunde i forskellige aldre, der alle på en eller anden måde er pionerer, når det gælder Internettet. Interviewene er spændende læsning og bryder med den lidt stereotype definition af bogens målgruppe, nemlig kvinder, og får sat ansigter og forskelligheder på. Her finder man interviews med blandt andre Stacy Horn, kvinden bag det virtuelle fællesskab Echo, Joan Korenman, der startede et forum for kvindestudier og kvindeforskning, Nancy Rhine, der blandt andet var med på holdet bag The WELL og som grundlagde Women's Wire og Susan Defife, der er president og ceo for Women's Connection Online og mange flere.


Det er små, korte interviews om kvindernes baggrund, erfaringer med computere og Internettet, anekdoter om internettet, samt gode råd til kvinder angående ny teknologi i det hele taget. Her er der masser af inspiration og gode ideer at hente til måske at starte sit eget eller engagere sig i andres projekter.


Så følger tematisk opdelt på emner såsom mødre og bedstemødre, forfattere og kunstnere, kvinder og forbindelser af både den familiære og de mere romantiske af slagsen, forretningskvinder online, hvordan man kan bruge Internettet som støtte i svære tider, undervisere og aktivister, kvinder der bruger Internettet til research, og piger på Internettet. Der er henvisninger til et par relevante sider under de fleste af overskrifterne, samt en lang række uddrag af e-mails fra forskellige kvinder om deres erfaringer med at bruge Internettet i de sammenhænge. Det er spændende og fascinerende læsning, som igen viser et meget differentieret billede af kvinder og deres brug af Internettet. Her er masser af inspiration til hvad man kan bruge Internettet til.


Bogen slutter af med en række appendikser såsom Cybergrrl Resources on the Web, en ordliste, en bibliografi over pige- og kvinderelaterede Internet-bøger, samt et omfattende URL-indeks.


"Cybergrrl" er en brugsbog og inspirationsbog og Aliza Shermanns helt egen stemme præger bogen, uden at den dog bliver for dominerende. Og helt ærligt, vil det ikke være rart med flere kvinder online, uanset hvordan de så er kommet der?


Hvis du vil vide mere så kig forbi på http://www.cybergrrl.com.


Aliza Sherman "Cybergirl: A womans guide to the world wide web". Ballantine Books 1998.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Advania Danmark A/S
    Hardware, licenser, konsulentydelser

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere