Windows XP kræver Passport

Microsofts digitale identitets-tjeneste Passport er meget tæt integreret i Windows XP. For tæt, mener firmaets konkurrenter.

Microsoft bliver igen kritiseret for at udnytte sin monopol-lignende markedsandel indenfor operativsystemer til at etablere en førende position på et andet område. Denne gang handler det om den digitale identitet, hvor Microsoft allerede står stærkt med sin internet-tjeneste Passport.


Hvis man lader sig registrere hos en tjeneste som Passport, behøver man ikke indtaste brugernavn og adgangskode, hver gang man besøger en hjemmeside, der bruger adgangskontrol - forudsat, at hjemmesiden understøtter Passport.


I stedet for at lade sig registrere ti forskellige steder, og huske ti forskellige brugernavne og adgangskoder, kan man nøjes med én registrering hos Passport, der opbevarer brugerens personlige data og efter behov sender informationerne til de sites, som man besøger.


Passport er meget tæt integreret i Windows XP - så tæt, at lobby-gruppen ProComp, der består af Microsoft-rivaler som AOL, Oracle og Sun, har udsendt en 61-siders hvidbog, der beskylder softwaregiganten for at stræbe efter et "identitets monopol" gennem Passport.


Det er nemlig ikke helt frivilligt, om man lader sig registrere hos Passport, når man installerer Windows XP. Flere komponenter i det nye operativsystem kræver ganske enkelt, at man først åbner en Passport-konto. Det gælder telefoni-software, Web Publishing, Order Prints og ikke mindst Windows Messenger, der er en af de vigtigste nyheder i Windows XP.


Fordelene er indlysende. Når man først har logget sig på Windows Messenger, behøver man ikke indtaste sine data igen, hvis man senere besøger en auktionstjeneste eller et debatforum på nettet. Men Passport er ikke den eneste tjeneste, der tilbyder samlet log-on, og konkurrenter frygter, at de bliver mast, når Microsoft ruller Windows XP ud til efteråret.


Hos Microsoft Danmark ser man ikke noget problem i den tætte integration. "Messenger har jo allerede i dag Passport-integration - så det ændres der
ikke på. Som enhver anden messenger klient - f.eks. Yahoo, ICQ eller AOL - skal
der jo ske en eller anden form for indlogning af brugeren - og vi har valgt
Passport til denne service," siger Nis Bank Lorenzen, Product Manager i Microsoft Danmark.


Han ser heller ikke noget problem i de andre komponenter under Windows XP, hvor Passport er indbygget. Det er gjort for at gøre det nemmere for slutbrugeren at få adgang til de forskellige tjenester. "Der er intet som forhindrer brugeren i at kunne publisere sine web sider via gængse metoder, fremkalde sine billeder hos en leverandør, der ikke findes i Windows XP eller anvende en anden messenger klient," fortæller Nis Bank Lorenzen.


Han understreger, at Windows XP ikke udelukker anvendelsen af andre digitale identitets-tjenester end Passport.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere