Den skandaløse implementering af den digitale tinglysning vil koste danske boligkøbere og -sælgere en halv milliard kroner. Det skriver dagbladet Børsen.
"Det er intet mindre end en skandale. Det er fuldt forståeligt, at der vil være indkøringsvanskeligheder med et system som den digitale tinglysning. Men at det er i denne størrelsesorden - det er forrykt," siger advokat Henrik Høpner, der er formand for Danske Boligadvokater og har leveret beregningerne til Børsen.
Beregningerne bygger på den præmis, at der på 9 måneder bliver handlet 45.000 boliger til en pris på 1 mio. kr. Handlerne bliver forsinket fire uger i den digitale tinglysning, og i den tid skal køber og sælger betale en mellemfinansieringsrente på 8 pct. samt garantiprovision til bankerne.
"Det er en selvtilstrækkelighed i både Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten plus en dårlig edb-operatør, der er skyld i problemerne. At problemet ikke er større skyldes kun, at der ikke er så meget gang i boligsalget," siger Henrik Høpner.
Overfor ComON afviser tinglysningen dog Danske Boligadvokaters udregning.
"Eksemplet er ikke korrekt af to årsager. For det første bliver omkring 50 procent af sagerne behandlet automatisk på få minutter, og dermed vil en række boligkøbere- og sælgere have sparet penge i forhold til tidligere, hvor der generelt var flere dages ventetid. For det andet forventer Tinglysningsretten, at der vil ske en gradvis forbedring af sagsbehandlingstiden frem til sommer, hvor situationen vil være normal. Ventetiden vil derfor ikke være fire uger frem til sommer," oplyser Tinglysningsretten.
Skandalen om tinglysningen kom til offentlighedens kendskab, efter ComON kunne afsløre, hvordan bolighandlende sidder fast i systemet, mens renterne på deres mellemfinansieringslån løber løbsk.
Hverken retspræsident for tinglysningen Sørup Hansen eller justitsminister Brian Mikkelsen har større medfølelse for de danskere, der nu taber store summer på et system, som de selv har betalt over skatten. Begge har flere gange betegnet problemerne som både "fuldt forventelige" og som "børnesygdomme". Tinglysningen håber at være kommet gennem de ophobede sagsbunker til sommer. Men Sørup Hansen har tidligere erkendt overfor ComON, at systemet aldrig vil komme til at virke efter hensigten, hvis folk fortsætter med at bruge det på en måde, som ikke var planen. Købere og sælgere foretrækker at lade deres rådgivere underskrive millionskøderne digitalt, og det kræver, at tinglysningen manuelt behandler fuldmagter. Systemet bygger på, at folk selv underskriver millionhandlerne med deres digitale signatur. Kun 25 procent af befolkningen har en digital signatur, og kun få af de 25 procent har brugt den.