IFPI: Vi kan lukke danske piraters net

IFPI Danmark mener at have fået Højesterets ord for, at internetudbyderne skal cutte piraters opkopling. Udmeldingen bekræftes af både jurister og teleselskaber.

Pladebranchens interesseorganisation, IFPI, tabte i sidste uge et vigtigt slag til piraterne, da EU-parlamentets Kultur- og Uddannelseskomite valgte at ignorere pladebranchens ønskede stramning af de europæiske regler vedrørende ulovlig fildeling.

På trods af nederlaget lader IFPIs danske afdeling sig ikke umiddelbart slå ud. De vil kæmpe for, at danske internetudbydere skal have en større rolle i bekæmpelsen af pirateri.

IFPI Danmark mener ikke blot, at udbyderne skal blokere adgangen til ulovlige fildeling-sites, men også at de skal filtrere den digitale trafik.

»Dette filter skal så identificere filernes unikke træk - for eksempel et omkvæd fra sang eller slutningen af en film,« siger advokat hos IFPI Danmark, Jakob Plesner

Ifølge den nuværende lovgivning kan organisationen ikke tvinge internetudbyderne til at filtrere trafikken på deres servere.

Til gengæld føler IFPI Danmark sig på sikker grund, når det drejer sig om at lukke for piraters internetopkopling - i hvert fald på nationalt plan.

Jakob Plesner gør opmærksom på, at en Højesteretskendelse fra 10. februar 2006 fastslår, at internetudbydere har et medansvar for, hvad deres brugere stiller til rådighed på nettet, og at udbyderen har pligt til at gribe ind, hvis der foregår ulovlig fildeling.

»Det betyder, at udbyderen skal lukke for kundens internetforbindelse,« siger Jakob Plesner til ComON.

Hvis den situationen opstår, er der dog ikke noget til hinder for, at piraterne kan gå til en anden udbyder:

»Som det ser ud nu, kan man ikke blive blacklistet,« siger advokatfuldmægtig Peter Kaas. Han er ansat i advokatfirmaet Lett, og er desuden medlem af Danske IT-advokater.

Hos piratgruppen.org undrer man sig over IFPIs skråsikkerhed:

»Den kendelse har jeg ikke hørt om. Det er formentlig et spørgsmål om fortolkning,« siger piratgruppens talsmand Sebastian Gjerding. Han understeger samtidig, at han vil undersøge sagen, inden han udtaler sig yderligere.

Han er dog ikke i tvivl om, at metoden er forkert:

»For det første kan man ikke bare kappe forbindelsen på baggrund af en mistanke. Man kan ikke straffe, før der er fældet en dom, « siger Sebastian Gjerding.

Højesteretskendelsen giver belæg for kontante indgreb over for fildelerne.

»Kendelsen siger, at hvis man har en server, der transmitterer ulovligt materiale, så skal internetudbyderen lukke forbindelsen. Denne pligt gælder sandsynligvis også, hvis udbyderens kunde bruger en internetforbindelse til ulovlig fildeling. Det er min umiddelbare vurdering«, udtaler advokatfuldmægtig Peter Kaas.

»Men man skal som rettighedshaver i princippet hver gang dokumentere en krænkelse i den konkrete sag,« uddyber han.

Teleselskabet TDC er godt klar over, at de har ansvar for at lukke piraters opkopling. Men de foretager sig ikke noget, før en dommer har godkendt det.

»Det er ikke nok, at IFPI henvender sig - de skal have en dommerkendelse. Har de det, så lukker vi selvfølgelig forbindelsen«, siger kommunikationsrådgiver hos TDC, Ib Konrad Jensen.

Hos piratgruppen anser man idéen om at kappe internetforbindelsen som et meget alvorligt og uretfærdigt indgreb i individets frihed.

»Det svarer jo til håndsafhugningen fra gamle dage. Internettet er så vigtigt et kommunikationsredskab i denne verden. Den ret kan man ikke fratage folk,« siger Sebastian Gjerding.

IFPI arbejder for tiden på et forslag, der skal advare forbrugeren, inden internetforbindelse bliver kappet. Det vil igen involvere udbyderne, som skal formidle denne advarsel, så snart den ulovlige fildeling spores. Først efter et bestemt antal advarsler, skal internadgangen lukkes.

»På den måde vil man undgå, at folk bliver straffet, hvis deres forbindelse for eksempel er blevet hacket. Men det vil kun være aktuelt i de mindre sager«, uddyber Jakob Plesner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere