Artikel top billede

Firefox 4 er færdig

Så er den færdige Firefox 4 klar til download.

Efter en betafase på mere end otte måneder har Mozilla frigivet version 4 af sin Firefox-browser til Windows, Mac OS X og Linux. Ifølge de første anmeldelser er Firefox 4 betydelig hurtigere end forgængeren. Det skyldes blandt andet den nye Javascript-engine Jägermonkey. Browseren starter nu også meget hurtigere.

Ligesom Internet Explorer 9 kan Firefox 4 nu også byde på hardware-accelleration – det betyder at grafikkortet nu ikke kun bliver brugt til behandling af 3D-grafik via WebGL og afspilning af video, men også til visning af almindelige websider.

Men Mozilla og Microsoft er uenige om, hvem der har den ”rigtige” hardware-accelleration.

Det er svært at kåre den hurtigste browser, men tests med Firefox 4, Chrome 10 og Internet Explorer 9 tyder på at de er omtrent lige hurtige. I den kendte SunSpider-benchmarck til Javascript bliver IE9 kåret som vinderen, mens Mozillas egen testsuite Kraken ikke overraskende udpeger Firefox som vinderen.

Firefox 4 har også fået et nyt udseende. Brugerfladen er tilpasset til de forskellige platforme. De forskellige elementer og bjælker træder mere i baggrunden og der er mere plads til selve websiden – ligesom i Internet Explorer 9.

Det er blevet lettere at springe mellem de forskellige åbne faneblade og der er en såkaldt app-tab-funktion, hvor man kan anbringe webapplikationer som f.eks. mail. Firefox 4 har også fået tab-grupper med en ny panorama-visning, så man kan samle sine faneblade ved at trække og slippe dem.

Det integrerede Firefox Sync sørger for at synkronisere bogmærker, historik, login-data og åbne faneblade med andre Firefox-installationer over en central server. Det kan være en fordel, hvis man har Firefox installeret på flere forskellige computere. Firefox Sync har tidligere været tilgængelig som en udvidelse til browseren.

Firefox 4 bruger Direct3D under Windows og OpenGL under Linux og Mac OS. Der er nye HTML5- og CSS3-funktioner og browseren understøtter nu multitouch, SVG og IndexedDB.

Internet Explorer 9 indeholder nye funktioner der skal beskytte mod tracking – altså overvågning af brugerens færden på nettet. Her bruger Firefox 4 en anden model, hvor man sender en Do-not-Track-header sammen med hver HTTP-forespørgsel og så overlader det til den enkelte webside at overholde dette. Firefox 4 indeholder dog også flere nye sikkerhedsfunktioner, bl.a. til ForceTLS-kryptering.

Ifølge denne tæller er Firefox 4 allerede downloadet næsten seks millioner gange. Senere i år kommer både Firefox 5, 6 og 7. Mozilla skifter til en ny udviklingsmodel, hvor der kommer en ny testversion hver sjette uge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere