Din elregning kunne sandsynligvis blive langt lavere, hvis bare den intelligente infrastruktur var på plads. Og med et lidt mere smart leverance-system kunne landets mange vindmøller måske komme til at drive danskernes vaskemaskiner og tørretumblere – samt ikke mindst opladningen af den kommende bilpark af eldrevne køretøjer.
Men faktisk kan man allerede idag komme tæt på det intelligente fremtids-scenario. Et lovende dansk startup – Greentech Solutions – har udviklet en løsning med hardware og services, der kan give en intelligent udnyttelse af svingende elpriser.
De tre unge stiftere af firmaet, Johan Nielsen, Anders Knudsen og Steven Friberg, har udviklet en avanceret løsning, der kan tænde og slukke for apparater og maskiner alt efter om prisen på strøm bevæger sig opad eller nedad.
”Vores produkt DEC – Dynamic Energy Control - kan tænde og slukke for strøm afhængig af prisen på strømmen, eller brugerdefinerede forhold. Al administration sker via et webinterface, hvor man live kan følge elprisen, samt opsætte alle ens tilkoblede enheder,” forklarer Johan Nielsen, der er CTO i Greentech Solutions.
Målsætningen med produktet er at flytte forbrug af strøm fra højbelastningsperioder til lavbelastningsperioder, og derved ændre det danske marked for strøm fra at være afhængig af efterspørgsel til at gøre det afhængigt af produktionen. Billedligt talt vil det betyde, at vi bruger strøm, når vinden blæser.
”Et fleksibelt el-marked er samtidigt et vigtigt element i fremtidens "smart-grid", hvor man skal kunne købe, når prisen er lav og sælge egenproduceret strøm, når prisen er høj,” siger Johan Nielsen.
I første omgang henvender Greentech Solutions sig til en en målgruppe af virksomheder, som forbruger over 100.000 kWh om året, da investeringen i systemet hurtigere bliver tilbagebetalt ved så stort forbrug. Desuden har virksomheder i dette segment ofte allerede den nødvendige timeaflæste el-måler.
Firmaets system er bygget på en åben platform, så den dynamiske kontrol kan indbygges i intelligente ladestandere til el-biler, køleskabe, frysere, vandpumper og så videre.
Greentech Solutions har hjemme på Midtsjælland, men har som led i udviklingen af produktet arbejdet en del i USA, og er forsat i kontakt med amerikanske virksomheder, som generelt er et stykke længere foran.
”Vi har idag et testsystem oppe at køre, og vi er allerede i gang med udrulning af løsningen til de første virksomheder,” siger Johan Nielsen.
Greentech Solutions er startet som I/S for at gøre administrationens så let som mulig. Ved årsskiftet satser stifterne på at firmaet bliver et ApS.
Mener du, at Greentech Solutions er blandt de mest lovende af danske startups i it- og telebranchen, bedes du tilkendegive dette overfor redaktionen. Vi modtager mails (send dem til techguld@mediaprovider.dk) og læser kommentarerne i kommentarfeltet under hver artikel.
Den endelige vurdering af, hvilke ti startups af de godt tyve nominerede, der skal gå videre i konkurrencen, træffes på baggrund af læsernes - begrundede - input af Tech Guld redaktionen.
Når feltet om en lille måneds tid måned er reduceret til ti firmaer, vil et dommerpanel vurdere, hvem der er de tre mest lovende.
Dommerpanelet består af fremtrædende VIPs fra it- og telebranchen, og medlemmerne er enten selv erfarne og succesfulde iværksættere eller topdirektører i branchen.
Finalen, hvor Danmarks mest lovende startup skal findes, løber af stabelen i december.
Læs mere om ComON Tech Guld konkurrencen her.