Mere end en tredjedel af alle brugte harddiske indeholder personlige oplysninger om den tidligere ejer. Det fortæller forskere fra British Telecom og University of Glamorgan, som sætter fokus på problemet i en ny rapport.
Forskere har købt 300 brugte harddiske fra USA, England, Frankrig, Tyskland og Australien og analyseret indholdet. Det viste sig hurtigt at være en guldgrube.
De fandt blandt andet tekniske informationer om missilsystemet THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), som skal beskytte mod langtrækkende interkontinentale missiler fra terrorister eller slyngelstater.
THAAD er udviklet af amerikanske Lockheed og den samme harddisk - købt på eBay - indeholder også personlige oplysninger om Lockheeds medarbejdere og tegninger af selskabets faciliteter.
På en harddisk fra Frankrig fandt forskerne sikkerhedslogs fra en ambassade i Paris, mens to harddiske fra Skotland var fyldt med patientjournaler, røntgenbilleder og fortrolige breve fra to hospitaler.
En anden harddisk fra USA havde informationer om en valutaoverførsel på små 50 mia. dollar og forretnings-forbindelser mellem organisationer i USA, Venezuela, Tunesien og Nigeria, og der blev fundet personlige breve fra en større europæisk bank.
Forskerne konstaterer på den baggrund, at mange virksomheder og organisationer fortsat mangler viden om selv de mest elementære metoder til at rense harddiskene inden de sælges. Det er ikke nok at slette filerne, ej heller at formatere disken - alle data skal overskrives med et særligt program, der sikrer at de ikke kan genskabes.
Når man tænker på, at en gammel brugt harddisk sandsynligvis kun kan indbringe få hundrede kroner, så er den billigste løsning måske at tage en hammer og sende disken til de evige jagtmarker.