Aktion mod TDCs digitale signatur

På en ny hjemmeside samles der underskrifter mod TDCs beslutning om ikke udvikle en specialiseret klient til den digitale signatur til andre systemer end Microsoft Windows.

TDCs beslutning om i første omgang kun at skabe en digital signatur, som fungerer på Windows-platformen, har skabt røre i open source-kredse. Et nyt initiativ, underskriftsindsamlingen Digital Signatur til ALLE, mener, at beslutningen ligefrem kan være en hæmsko i bestræbelserne på at gøre Danmark til et førende IT-land.

Initiativet reagere fordi TDC i første omgang kun har valgt at lave en komplet digital signatur til Windows-platformen. Brugere på andre platforme må vente til starten af maj, hvor TDC udsender et Java-program, som kan udstede et digitalt certifikat til brugere, der benytter andre platforme - eksempelvis Linux og Mac. Samtidig giver TDC kildekoden til Java-programmet fri - og opfordrer open source miljøet til selv at videreudvikle løsningen.

»Der er som sådan ikke noget galt i en Java klient, men hvis Danmark skal udvikle sig til det førende IT land, bliver der nødt til at være lige muligheder for alle brugere, uanset hvilket styresystem man ønsker at benytte sig af. Hvis den valgfrihed ikke eksisterer vil der i stedet ske begrænsning i brugen af signaturen eller i modsat fald ske en styrkelse af et bestemt styresystem. Det skal og må ikke være Statens opgave at påvirke et privat marked for styresystemer,« udtaler Johan Holst Nielsen, initiativtager til underskriftsindsamlingen Digital Signatur til ALLE.

I en pressemeddelelse forsvarer TDC sin beslutning med at open source løsninger drives bedst i open source miljøer.
»TDC kan naturligvis vælge at videreudvikle løsningen selv, men open source løsninger drives bedst netop i open source miljøer, evt. med støtte fra leverandører med knowhow. Mozilla-browseren, der danner grundlag for Netscape, er her et godt eksempel,« skriver TDC.
Det understreges samtidig at certifikatet allerede fra dag et kan eksporteres via standarden PKCS#12 og herefter importeres i alle de produkter, der supporterer dette.

»Når TDC udmelder at de ønsker at open source miljøet videreudvikler klienten til andre styresystemer end Windows, fraskriver de sig samtidigt indirekte deres ansvar for selv at udvikle en klient med samme muligheder på alle platforme. Det man kan frygte er, at TDC blot lader klienter til de andre platforme end Windows være underordnet,« siger Johan Holst Nielsen.

»TDC har fået ansvaret for at udvikle en klient til hele befolkningen, og det ansvar skal de tage på deres egne skuldre, og ikke skubbe ansvaret videre til en tredje part,« siger Johan Holst Nielsen.

På hjemmesiden linuxmagasin.dk/digitalsignatur/ har man mulighed for at skrive sig på en liste der protesterer over TDCs fremgangsmåde. I skrivende stund har mere end 1.000 personer skrevet under.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere