TDCs beslutning om i første omgang kun at skabe en digital signatur, som fungerer på Windows-platformen, har skabt røre i open source-kredse. Et nyt initiativ, underskriftsindsamlingen Digital Signatur til ALLE, mener, at beslutningen ligefrem kan være en hæmsko i bestræbelserne på at gøre Danmark til et førende IT-land.
Initiativet reagere fordi TDC i første omgang kun har valgt at lave en komplet digital signatur til Windows-platformen. Brugere på andre platforme må vente til starten af maj, hvor TDC udsender et Java-program, som kan udstede et digitalt certifikat til brugere, der benytter andre platforme - eksempelvis Linux og Mac. Samtidig giver TDC kildekoden til Java-programmet fri - og opfordrer open source miljøet til selv at videreudvikle løsningen.
»Der er som sådan ikke noget galt i en Java klient, men hvis Danmark skal udvikle sig til det førende IT land, bliver der nødt til at være lige muligheder for alle brugere, uanset hvilket styresystem man ønsker at benytte sig af. Hvis den valgfrihed ikke eksisterer vil der i stedet ske begrænsning i brugen af signaturen eller i modsat fald ske en styrkelse af et bestemt styresystem. Det skal og må ikke være Statens opgave at påvirke et privat marked for styresystemer,« udtaler Johan Holst Nielsen, initiativtager til underskriftsindsamlingen Digital Signatur til ALLE.
I en pressemeddelelse forsvarer TDC sin beslutning med at open source løsninger drives bedst i open source miljøer.
»TDC kan naturligvis vælge at videreudvikle løsningen selv, men open source løsninger drives bedst netop i open source miljøer, evt. med støtte fra leverandører med knowhow. Mozilla-browseren, der danner grundlag for Netscape, er her et godt eksempel,« skriver TDC.
Det understreges samtidig at certifikatet allerede fra dag et kan eksporteres via standarden PKCS#12 og herefter importeres i alle de produkter, der supporterer dette.
»Når TDC udmelder at de ønsker at open source miljøet videreudvikler klienten til andre styresystemer end Windows, fraskriver de sig samtidigt indirekte deres ansvar for selv at udvikle en klient med samme muligheder på alle platforme. Det man kan frygte er, at TDC blot lader klienter til de andre platforme end Windows være underordnet,« siger Johan Holst Nielsen.
»TDC har fået ansvaret for at udvikle en klient til hele befolkningen, og det ansvar skal de tage på deres egne skuldre, og ikke skubbe ansvaret videre til en tredje part,« siger Johan Holst Nielsen.
På hjemmesiden linuxmagasin.dk/digitalsignatur/ har man mulighed for at skrive sig på en liste der protesterer over TDCs fremgangsmåde. I skrivende stund har mere end 1.000 personer skrevet under.