Danskerne er delt, når det kommer til overvågning. Men faktisk har hovedparten et meget afslappet forholdt til at lade sig aflytte af myndighederne.
En undersøgelse foretaget af Rambøll Management for Morgenavisen Jyllands-Posten viser, at 53 procent af danskerne gerne vil tillade Politiets Efterretningstjeneste at aflytte dem - uden dommerkendelse, hvilket ellers er ulovligt i forhold til grundloven og retsplejeloven.
Ifølge justitsminister Brian Mikkelsens kommentar til Jyllands-Posten, så er der ingen aktuelle planer om at følge resultatet fra de adspurgte danskere.
Flere eksperter, som Jyllands-Posten har talt med, mener da heller ikke, at hr og fru Hansen er i stand til at tage stilling til det komplekse spørgsmål.
»Der er ikke nogen følelser, der er stærkere end frygten. Den formår at få vores almindelige stillingtagen eller vurderinger ud af kontrol eller ligevægt,« mener professor Jesper Ryberg fra Roskilde Universitet.
Han mener, at mange har svært ved at vægte et diffust begreb som retssikkerhed i forhold til frygten for terror i stil med angrebet mod New York.
Nogle af de adspurgte eksperter mener da også, at selve spørgsmålet er formuleret så farvet, at det er ubrugeligt:
"Hvis det kan afsløre flere terrorister, skal Politiets Efterretningstjeneste så have lov til at overvåge alle danskeres elektroniske kommunikation uden retskendelse, hvilket ellers kræves i dag?" lyder spørgsmålet.
»Målingen viser, at danskerne har tillid til det danske politi. Det er velbegrundet. Set på verdensplan har vi virkelig et politi, som man kan have tillid til. Fejlslutningen er, at vi kan blive ved med at have sådan et politikorps, hvis der ikke er domstolskontrol, for selv inden for det bedste politikorps er der brodne kar, der misbruger magten,« siger strafferetsekspert Vagn Greve til avisen.
Han mener, at mange danskere overser, at tilliden til politiet netop stammer fra den løbende domstolskontrol.
Undersøgelsen viser, at de fleste tilhængere af videre beføjelser til PET skal findes hos danskere, der stemmer på Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.
Spørgsmålets største modstandere findes hos personer, der har tænkt sig at stemme på enten Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti eller Liberal Alliance.