To af verdens hurtigste computere står i Europa

To europæiske supercomputere er med blandt de hurtigste ti maskiner på den nye liste over verdens 500 hurtigste talknusere. Men også Kina og Saudi-Arabien rører på sig.

Den seneste udgave af Top500-listen over verdens stærkeste supercomputere er netop udsendt. På den ubestridte førsteplads ligger fortsat IBMs Roadrunner system på det amerikanske Los Alamos National Laboratory med en regnekraft på hele 1,1 petaflop/s. Roadrunner var den første computer i verden, som krydsede petaflop-grænsen.

På andenpladsen er en Cray XT5 Jaguar supercomputer på Oak Ridge National Laboratory i Tennessee. Jaguar blev målt til en regneydelse på lidt over 1 petaflop/s kort tid efter installationen, men siden har maskinen haft så travlt, at det ikke har været muligt at gennemføre yderligere målinger.

For første gang er der nu hele to europæiske supercomputere med i top-ti, og begge er installeret hos forskningscenteret Jülich i Tyskland.

Den hurtigste supercomputer i Europa, Jugene, ligger på en samlet tredjeplads med en regnekraft på omkring 1 petaflop/s. Den gigantiske supercomputer indeholder 72.000 processorer, og i modsætning til de to amerikanske regnemonstre anvendes den til civil forskning.

Den anden Jülich-computer på listen, Juropa, ligger på en 10. plads med en målt hastighed på 274,8 Tflop/s. Den består af Bull Novascale og Sun SunBlade x6048 servere.

Bortset fra de to tyske supercomputere er alle andre systemer på top-ti-listen placeret i USA. Men andre lande begynder også at røre på sig.

Et IBM BlueGene/P system på King Abdullah University of Science and Technology i Saudi Arabien ligger som nr. 14. Den kinesiske Dawning 5000A på Shanghai Supercomputer Center er nr. 15 og er samtidig den hurtigste Windows-computer i verden. Indien har en supercomputer på 18. plads.

USA er fortsat klart dominerende med 291 ud af de 500 supercomputere, mens den europæiske andel er lidt faldende og nu ligger på 145. Der er fremgang for Asien, som nu ligger på 49 computere.

HP har leveret flere af supercomputerne end IBM, men Big Blue fører stadig målt på ydelse. Fire-kerne-processorer bruges nu i hele 383 af computerne, mens der er fire, som bruger IBMs Playstation 3-processor. Intel har leveret processorer til 399 supercomputere på listen.

Den samlede regneydelse for alle 500 supercomputere er på 22,6 Pflop/s, sammenlignet med 16,95 Pflop/s for seks måneder siden og 11,7 Pflop/s for et år siden. En tredjedel af denne regneydelse er koncentreret i de 10 hurtigste computere.

Helt i tidens ånd indeholder listen nu også tal for supercomputernes energi-effektivitet. Her ligger IBM klart i spidsen med sine QS22 Cell processor blades (op til 536 Mflop/watt) og BlueGene/P (372 Mflop/watt), mens Intel nærmer sig og kan i øjeblikket præstere 273 Mflop/watt med sine Nehalem-baserede systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere