GPS bruges til skjult overvågning

Fagforeningen HK efterlyser fælles regler om arbejdsgivernes GPS-overvågning af medarbejderne.

Flere danske virksomheder bruger skjulte GPS-sendere til at overvåge de ansattes brug af firmabiler. Det har nu fået fagforeningen HK til at kræve fælles regler på området. I dag er det ikke decideret ulovligt at anbringe skjulte GPS-sendere uden medarbejdernes viden.

»Med hensyn til brug af GPS befinder vi os i en slags juridisk tomrum, hvor der ikke er noget entydigt svar på, om det er lovligt eller ej. Derfor bliver vi nødt til at tage initiativ til at skabe nogle regler, så vores medlemmer har noget at forholde sig til, hvis de bliver udsat for sådanne metoder,« siger Bjarne Petersen, faglig konsulent i HK Handel, til Industriens Dagblad - Idag.

Ifølge Datatilsynet skal overvågning med videokameraer og andet som udgangspunkt ske med den ansattes vidende. Men der kan dispenseres fra reglen, hvis der er tale om berettiget interesse.

Hos Håndværksrådet lyder meldingen, at denne form for spionage mod medarbejderne under alle omstændigheder er en meget dårlig ide.

»Vi må kraftigt advare mod at lave så voldsomme indgreb uden medarbejdernes vidende. Det er både uetisk og dumt. Men et firma kan godt benytte GPS for at komme svindel til livs, men så skal medarbejderne oplyses om det. I det hele taget er det bedst at have en åben dialog med medarbejdere om at løse denne type problemer,« siger cheføkonom Jakob Brandt til Idag.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere