Lang vej til Mac OS X

Det længe ventede operativsystem Mac OS X kommer i begyndelsen af 2001. Men indtil videre er udvalget af programmer meget begrænset.

Meget tyder på, at operativsystemet Mac OS X kommer på markedet uden det store udvalg af "native" applikationer. Apple's CEO Steve Jobs sagde allerede for seks måneder siden under en konference i San Jose, at Mac-udviklere skal holde op med at skrive til Mac OS 8 og 9 og fokusere på den nye platform.


Men vejen er længere end mange troede. Jobs viste en Mac OS X version af det populære billed-behandlingsprogram "Photoshop" fra Adobe og sagde, at det kun havde krævet 14 dage at oversætte programmet til den nye version. Men Adobe indrømmer nu, at programmet slet ikke er klar til at blive solgt.


Udviklere kan vælge mellem forskellige API'er (Application Programming Interfaces), når de skriver programmer til Mac OS X: Classic, Carbon og Cocoa. Classic er den samme som i Mac OS 9, og kræver ingen ændringer i forhold til den nuværende udviklingsproces. Til gengæld udnytter programmerne ikke de nye funktioner i operativsystemet.


Carbon er en revideret og opdateret udgave af Classic API'en. Software kan bl.a. udnytte den indbyggede hukommelses-beskyttelse i Mac OS X, som betyder at et programnedbrud ikke berører andre applikationer. Men Carbon kræver mere udviklingsarbejde end Classic.


Sidst kommer API'en Cocoa, baseret på det objektorienterede miljø fra NextStep. I teorien kan man skrive meget hurtige og kraftige applikationer med Cocoa, men det kræver i praksis, at alle programmer skrives om helt fra bunden - et gigantisk og uoverskueligt arbejde.


Apple havde oprindelig planlagt, at Cocoa skulle være den eneste API i Mac OS X, men pres fra udviklere tvang firmaet til at ændre sine planer.


Nu venter alle på Carbon-versioner af populære programmer som Photoshop, Office og Internet Explorer. Microsoft har lovet at alle firmaets Mac-programmer bliver konverteret til Carbon.


Men endnu har Apple ikke færdiggjort Carbon API'en, og det betyder at de fleste udviklere ikke kan være klar med deres applikationer, før længe efter Mac OS X kommer på gaden. Microsoft siger dog, at en Carbon-version af Internet Explorer er klar samme dag som operativsystemet.


Softwarefirmaet Connectix vil lancere sin "Virtual PC Windows" emulator som Carbon-version omtrent samtidig med Mac OS X. Men de fleste andre softwarefirmaer vil ikke sige andet end at deres programmer først kommer i Mac OS X versioner på et senere tidspunkt.


(Kilde: ZDNet News)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere