Manden bag sprogene

Anders Hejlsberg er den højstplacerede dansker i Microsoft. Han hackede før der overhovedet fandtes en computerindustri, og han har opfundet flere af de sprog, der er helt grundlæggende for programmering. Essentielt er han en af mændene bag en af de mest afgørende revolutioner i verdenshistorien: Computerrevolutionen.

Inden tanken om PC'en overhovedet var tænkt, og Steve Jobs og Steve Wozniak knap havde lanceret den første Apple, var Anders Hejlsberg allerede helt tunet ind. Han var vild med computere. Allerede i 70'ernes Nordsjælland brugte han al sin fritid med kammeraterne på at hacke og tweake og programmere Gl. Holte Gymnasiums HP-2100 computer, der havde en enorm harddisk på 14".

»Jeg tror på en måde, vi fornemmede, at vi alle sammen var en del af noget, der kunne blive en revolution. Det var en meget spændende tid, og det gør, at jeg i dag kan trække tråde tilbage til begyndelsen. Jeg ved præcist, hvorfor computere er opbygget, som de er, og hvilke programmer nye programmer bygger videre på,« siger Anders Hejlsberg.

I dag er han helt i front hos Microsoft, hvor over en million programmører hver dag udvikler i sprog han skabte.
Og man kan se på ham, at han stadig er lige så vild med at dykke dybt i koder som dengang i 70'erne.

»Jeg får stadig mine bedste ideer under bruseren om morgenen. Jeg kan pludselig stå ud af badet uden at vide, om jeg har husket at vaske hår, fordi jeg har været så langt væk i tanker,« siger Anders Hejlsberg.

Han startede for alvor sin karriere med at droppe ud af studiet til svagstrømsingeniør. På det tidspunkt havde han videreudviklet programmeringssproget Pascal til Turbo-Pascal på sin Nascom computer, som han havde samlet med sin far. Enten sad han og kodede på værelset derhjemme, eller i butikken Poly-Datas baglokale, som han drev fra en kælder på Strandboulevarden i København.

»Nascom'en er stadig den computer, der har betydet mest for mig,« siger han.

Turbo-Pascal blev hurtigt en enorm succes, og det gjorde arbejdet med sproget vanskeligere at klare som ene mand. Det meste af videreudviklingen på sproget, som var blevet købt af firmaet Borland, foregik i USA.

»Der var lidt for lang latency på at sende disketter frem og tilbage til USA, så til sidst flyttede jeg derover,« siger Anders Hejlsberg.

På det tidspunkt var PC'en for alvor ved at overtage computerverdenen totalt. Den åbne arkitektur gjorde, at alle firmaer kunne lancere deres egen PC i stedet for at skabe konkurrerende computere. Og alle de computere havde Microsofts DOS installeret. Dermed var det naturlige skridt for Anders Hejlsberg, at skifte til Microsoft, hvor han blev hyret af chefen for Windows 95. Her var Hejlsberg med til at udvikle .net platformen og senest har han skabt C#, der dybest set er en oversættelsesmaskine, der gør, at myriader af forskellige programmeringsværktøjer kan forstå hinanden og fungerer sammen. I dag sidder over en million mennesker og arbejder i C#.

»Det giver en fantastisk følelse af relevans, at så mange arbejder i mine sprog. Hovedtemaet i mit arbejde har altid været at gøre programmører bedre og hurtigere,« siger Anders Hejlsberg.

Anders Hejlsberg mener, at den helt store udfordring i programmering netop nu er, at programmere til flere processorer på engang.

»Tidligere var det kun nichecomputere, der havde flere processorer, men i dag har alle computere pludselig flere kerner. Det kræver nærmest en helt ny grundforskning inden for programmering at kode til op mod 100 processorer,« siger Anders Hejlsberg.

Anders Hejlsberg mener, at tiden for den ensomme programmør i en garage er endegyldigt forbi.

»Ikke fordi det ikke længere kan lade sig gøre at udvikle alene. Men dengang programmeringssprog blev udviklet i ensomhed, var det mere af nødvendighed end lyst. Nettet fandtes ikke, og man kunne ikke arbejde med andre over hele verden. Så jeg tror stadig, at man kan revolutionere branchen fra en garage, men jeg tror, de færreste vil gøre det alene,« siger han.

Selv arbejder han stadig hjemme tirsdag og torsdag som et direkte link til værelset hos forældrene og baglokalet på Strandboulevarden.

»Jeg er en enspænder og perfektionist og bliver nødt til at koncentrere mig. Lige så snart jeg møder på arbejde, så befinder jeg mig midt i en mødefabrik,« siger Anders Hejlsberg.

Anders Hejlsberg er blandt få udvalgte hos Microsoft, der er blevet udnævnt til Technical Fellow.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere