Vi er vant til at harddiske og hukommelse får mere og mere plads. Men det kan ikke fortsætte i en evighed. Et eller andet sted ude i fremtiden lurer en fysisk grænse for, hvor mange informationer man kan gemme på et lagermedie. Forskerne er nu kommet tættere på at finde denne grænse – og det kan få stor betydning for udviklingen af fremtidens magnetiske harddiske.
Der er ingen tvivl om, at fremtidens elektronik er mindre, hurtigere og mindre energislugende. De kommende lagermedier vil måske bruge optiske pulser til at skrive magnetiske informationsbits på nogle få nanometer. Ifølge teoretiske beregninger skulle sådanne skriveprocesser være op til 1.000 gange hurtigere end den nuværende teknologi.
Én ting er teorien – men det er rigtig svært at foretage eksperimentelle målinger på konkrete materialer. Det er her, det tysk-amerikanske forskerhold fra forskningscenteret Jülich og University of Colorado kan melde om et gennembrud. De har udviklet en målemetode, der kan realiseres forholdsvis enkelt med de såkaldte femtosekund-lasere.
Den nye metode har en tidsmæssig opløsning på 55 billiontedele af et sekund (femtosekunder).
”Vores metode giver svar på fundamentale spørgsmål i magnetismen og gør det muligt at finde de materialespecifikke fysiske grænser for den magnetiske vekselhastighed, der begrænser skrivehastigheden på magnetiske databehandlingssystemer,” siger professor Claus M. Schneider fra forskningscenteret Jülich.
Femtosekund-lasere findes allerede i mange laboratorier verden over, så der er ikke brug for investeringer i nyt udstyr. I dag bruges ultrahurtige lasere eller røntgenstråler fra store synkrotronanlæg til at følge de magnetiske egenskaber i materialer, men de er ikke i stand til at levere en tilstrækkelig opløsning.