41 procent af de aktieselskaber og anpartsselskaber, som Forbrugerstyrelsen offentliggør på onlinegabestokken, firmatjek.dk, eksisterer ikke længere.
Det viser en gennemgang, som ComONs søstermagsin CRN har foretaget. Det er sværere at undersøge, hvorvidt de resterende 126 enkeltmandsejede firmaer stadig er aktive, men en stikprøve, viser at flere af disse heller ikke er aktive længere.
Hos Forbrugerstyrelsen afviser fuldmægtig Henrik Lundgaard Sedenmark imidlertid, at de mange ikke-eksisterende butikker er et problem.
»Vi har ingen interesse i, at hverken over- eller underdrive, men lægger blot afgørelserne ud,« hævder han.
Direktør for onlinebutikken Computersalg.dk, Kim Rand, mener derimod, at det er misvisende og spild forbrugernes tid, at udstille alle de døde firmaer. Han mener, de døde firmaer straks bør fjernes.
»Det vil give et mere retvisende billede. For hvad er ideen, hvis virksomheden ikke eksisterer,« siger Kim Rand.
Det afviser fuldmægtig i Forbrugerstyrelsen Henrik Lundgaard Sedenmark. Han forklarer, at det ikke er hjemmesidens formål at vise et oppustet billede af antallet af virksomheder, der bryder loven. Firmatjeks formål er derimod at skabe synlighed om virksomheder, der ikke adlyder Forbrugerklagenævnets afgørelser og offentliggøre de afgørelser, som Forbrugerklagenævnet træffer, forklarer han.
Fordi både aktive og lukkede butikker skal registreres, er firmatjeklisten vokset til næsten 200 virksomheder.
Men Henrik Lundgaard Sendenmark afviser, at de mange døde firmaer gør det svært at finde rundt på listen, eller giver et misvisende billede af virkeligheden
»Firmatjek er rimelig brugervenlig, fordi virksomhederne står alfabetisk,« konstaterer han.