Fede, megabit-svulmende fiberforbindelser trukket helt frem til folks dagligstuer er både godt for den globale opvarmning, arbejdsløsheden, sundhedssektoren og børnenes skolegang.
Faktisk er fiber-fremtiden på alle måder en helt igennem bæredygtig udvikling.
Dette og mange andre positive fortrin ved fiber-teknologi blev fremvist, da interesseorganisationen FTTH (Fiber To The Home) i går havde samlet tusindvis af embedsmænd, sælgere, teknikere og telefolk til konference i København.
At konferencen blev holdt i København var tilsyneladende ikke nogen til tilfældighed. Det er også her, verdens ledere skal mødes til klima-topnøde i december og forhåbentlig underskrive en stor plan for nedbringelse af CO2 udslip og begrænsning af den globale opvarmning.
I det projekt spiller fiber en overraskende stor rolle, kom det frem, da præsidenten for FTTH holdt sin indledende peptalk.
"Fiber-udrulninger vil skabe en masse nye jobs og samtidigt hjælpe med at give os et bedre miljø. Det vil nedbringe biltrafikken og mindske forureningen," sagde præsident Joeri Van Bogaertt, der står i spidsen for FTTH Council Europe. FTTH repræsenterer en lang række netværks-firmaer, internetudbydere og andre interessenter.
Da fiber kan tilbyde høje hastigheder både til og fra forbrugeren vil folk kunne koble sig på skolen eller arbejdspladsen i så høj kvalitet, at det svarer til, at de var der selv, slog præsidenten fast.
For at understrege de praktiske konsekvenser af den grønne påstand lancerede FTTH en "miljø-konfigurator" - en program, som beregner den miljømæssige indvirkning af fiberudrulninger, lige fra CO2-forbruget, som selve produktionen og af fiberne medfører, over foreningen,, som selve gravearbejdet medfører, til den reduktion i CO2-udslippet, som øget hjemme-arbejde, hjemmestudier, og hjemme-doktorbesøg tænkes at medføre.
Miljø-vinklen var ikke gået hen over hovedet på departementschef i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Uffe Toudal Pedersen, der kom på talerstolen straks efter præsidentens peptalk.
Set fra de danske elselskabers synspunkt var der dog forbavnsend elidt opbakning af finde i hans udtalelser.
Uffe Toudal Pedersen medgav, at it og tele har en vigtig rolle på miljøfronten, men overfor de forsamlede fiber-folk lod han forstå, at den danske regering ikke nødvendigvis er solgt på ideen om fiber som den eneste løsning - og heller ikke på ideen om, at elselskaberne skal spille den rolle, de spiller i dag.
"Vi har her i landet en livlig debat om elselskabernes investeringer i fibernetværk til deres kunder. Der er mange problemer, der skal løses, og et af de svære er, hvem der skal være ansvarlige. Der er meget tale om konsolidering, og det er sikkert, at der er en rolle at spille for markedets aktører," lød fra den højtplacerede ministerielle embedsmand.
Danmark er blandt de lande, hvor man er længst fremme med udrulning af fiber, mens lande som Tyskland og Frankrig ikke har fibernetværk af betydning.
FTTH- konferencen fortsætter i dag.