Jesper Madsen havde fået en rigtig god ide. Troede han. Fordi han havde svært ved at huske alle passwords, havde han gemt dem alle i et tekstdokument på sin computer. Og kaldt dokumentet for koder.txt. Det gik godt, lige indtil en ubuden gæst fik adgang til hans computer. Så begyndte der at ske underlige ting. Mange filer var pludselig væk, e-mail og messenger var ikke til at komme ind på, han blev smidt ud af et forum og hans World of Warcraft konto var lænset for alt af værdi.
Denne beretning er blevet valgt som vinderhistorie i den sikkerhedskonkurrence, som Kaspersky Lab har afholdt i forbindelse med den nationale kampagne Netsikker nu! Jesper erfarede, at man ikke skal gemme alle kodeord centralt, ligesom det anbefales at have forskellige passwords til forskellige websites. Og sådan er der meget at lære fra historierne.
I en anden historie klikkede Jesper Thygesen sig ind på en tilsyneladende troværdig webshop, der solgte hardware. Her købte han sin vare og betalte med Dankortet. Senere fandt han ud af, at webshoppen ikke eksisterede, og at der var blevet hævet for næsten 10.000 kr. på hans kort fra diverse tøj- og pornosider.
»De danske brugeres erfaringer på internettet giver et forsigtigt fingerpeg om, hvilke udfordringer, de møder i hverdagen, og på den måde har konkurrencen været interessant for os. Overordnet set handler it-sikkerhed om at tænke sig rigtig godt om, når man færdes på nettet og være varsom uden at være overforsigtig. Og så skal man tænke på it-sikkerhedsprogrammer som computerens svar på cykelhjelmen eller beskyttelsesbrillerne til nytår: Det er bedre at forebygge end at helbrede,« siger Shehzad Ahmad fra DK-CERT, der har været med til at udvælge vinderne.
En af brugerne foreslår, at man laver en hjælpesætning til at huske sit password. Eksempelvis: MNH2BMK1C = Min Nabo Har 2 Biler Men Kun 1 Carport. Et andet forslag er, at man behandler passwords på samme måde, som man behandler sin tandbørste. Man deler den ikke andre, skifter den jævnligt og smider den ud, hvis man taber den.