Sasser lammer offentlig forvaltning i Stockholm

Internet-ormen Sasser har nedlagt mindst 10.000 computere hos den offentlige forvaltning i Stockholm.

Den offentlige forvaltning i Stockholm er brudt sammen efter at mindst 10.000 computere er blevet inficeret af Sasser-ormen. Det skønnes at omkring en tredjedel af forvaltningens computere er ude af drift efter ormeangrebet, skriver avisen Dagens Nyheder.

»Dette er det mest alvorlige virusangreb som Stockholms kommune nogensinde har været udsat for,« siger Kent Larsson, it-sikkerhedschef på rådhuset.

Nogle offentlige kontorer arbejder stadig med gamle computere og blev derfor forskånet for ormeangrebet. Det gælder for eksempel Stockholms brandværn, som anvender det ældre styresystem Windows NT4. Men ormen har oversvømmet hele forvaltningens netværk med trafik.

»På nogle kontorer har Sasser gjort det umuligt at komme på internet. Mange har end ikke kunnet logge sig på deres computer,« siger Kent Larsson.

Han vurderer, at Sasser er kommet ind gennem en åben port i forvaltningens firewall, som i mellemtiden er blevet lukket. Men skaden er allerede sket - efter ormen havde fået »hul igennem« skete spredningen på rekordtid i det lokale netværk.

De seneste tal tyder dog på, at Sasser-ormen har toppet på verdensplan og befinder sig på retur. Bortset fra enkeltstående eksempler som Stockholms kommune har spredningen af Sasser generelt været mindre end ventet.

Forklaringen kan være, at internet-brugerne er blevet mere opmærksomme og bedre til at opdatere deres programmer. Det mener Anders Trolle-Schultz fra Norsoft, som er dansk distributør for det finske sikkerhedsfirma F-Secure.

Men han erkender, at det er ikke er nok at installere en firewall - hvis computeren ikke er forsynet med de seneste sikkerheds-opdateringer vil den sandsynligvis blive inficeret alligevel.

»Internet-orme vil under alle omstændigheder finde en vej ind i netværket - hvad enten du anvender en firewall eller ej. Mange tror, at de er fuldstændig beskyttet mod angreb, fordi de har installeret en firewall. Men hvad sker der i det øjeblik, hvor nogen tilslutter en inficeret bærbar computer til netværket? Hvis du kun er beskyttet ud mod internet vil du opleve, at smitten hurtigt spreder sig til andre lokale computere,« siger Anders Trolle-Schultz til ComON.

Han henviser til, at antallet af Sasser-ramte computere muligvis vil stige igen i weekenden, hvor mange private brugere bevæger sig ud på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere