Hvorfor standardkontrakter?

Af Tony Franke, Direktør i Dansk Dataforening

IT-standardkontrakter har været til debat længe. Skal K 18 og K 33 revideres, skal de skrives sammen til én kontrakt eller skal vi starte helt forfra og tænke et nyt kontraktsparadigme frem? Spørgsmålene er mange, så derfor var det glædeligt at se så mange fremmødte deltagere på DDs og IT-Bs høring om standardkontrakter den 12. april. Over 150 debatterede livligt udfordringerne med standardkontrakterne.


Uden at ville foregribe de endelige konklusioner på høringen, så er det mit indtryk, at der er behov for en revision. Hvor omfattende denne skal være, er det opgaven at finde ud af nu. Det er min opfattelse, at det er et problem, at kontrakterne bliver opfattet som ufleksible og nærmest virker hindrende for en god dialog mellem parterne. Det er også et problem, hvis kontrakterne ikke kan siges at være den "skabelon", man kan modellere sine kontrakter over, men at man partout er nødt til at foretage drastiske ændringer i forhold til standardteksten for at tilpasse den til virkelighedens behov.


Man kan også stille spørgsmålet om vi i det hele taget skal have standardkontrakter. Kan vi ikke nøjes med nogle skabeloner og best pratice-eksempler, som vi kan læne os op ad, når nye kontrakter udformes?


Jeg tror der er sket en udvikling de seneste små 15 år, hvor standardkontrakterne har eksisteret, både med hensyn til kvaliteten af udbudsmateriale, kravspecifikationer, systembeskrivelser mv.


Men jeg er også opmærksom på, som en af paneldeltagerne i høringen sagde, at i Danmark har vi en unik situation, fordi vi har en fælles referenceramme, når vi taler om IT-kontrakter, nemlig K 18 og K 33. Der er ingen grund til at smide disse erfaringer ud og derfor er mit bud også, at vi fortsat bør have en standardkontrakt.


Høringen viste, at et af problemerne med kontrakterne og deres evt. revision er, at der ikke er nogen myndighed der har ansvaret for kontrakterne. De blev i sin tid udarbejdet af Administrations- og Personaledepartementet (Finansministeriet), men de har ingen tilhørsforhold nu. Skal Forskningsministeriet eller Erhvervsministeriet tage dem under sine vinger og påtage sig ansvaret for dem? Lige nu har det resulteret i, at branchen og brugerne ikke har nogen myndighed de kan adressere deres ønsker til. Det er uholdbart for alle parter.


Jeg tror høringen viste, at der er en opgave for IT-Brancheforeningen og Dansk Dataforening med at drive en fortsat proces, der resulterer i en revision af K 18 og K 33. Tak til de der bidrog til en god og konstruktiv høring.


Af Tony Franke, Direktør i Dansk Dataforening




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Brother Nordic A/S
    Import og engroshandel med kontormaskiner.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere