Intel-medstifter Gordon Moore forudsagde i 1965 at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil blive fordoblet hvert andet år. Det er den berømte Moore's lov. Og denne prognose har holdt i mere end 40 år. Men analysefirmaet iSuppli mener, at det er slut i 2014.
Moore's lov holder, fordi strukturbredden på mikrochips reduceres år for år. Den aktuelle generation har en strukturbredde på mikroskopiske 45 nanometer. Men der arbejdes allerede på 32-nanometer processorer.
Og iSuppli mener at den nuværende fremstillingsteknologi har nået sin grænse ved 18-20 nanometer.
»På dette niveau vil industrien være nået til et punkt, hvor produktionsværktøjerne til halvledere er så omkostningstunge at prisen ikke kan tjenes hjem ind over deres forventede levetid,« siger iSuppli-analytiker Len Jelinek.
Så det er muligt, at kommende tekniske gennembrud vil bane vejen for processorer med en strukturbredde på mindre end 18-20 nanometer, men det kan blive svært at massefremstille sådanne chips, fordi de nødvendige maskiner er for dyre.
De høje omkostninger til chipproduktion har allerede tvunget AMD til at skille sin chipproduktion ud i et selvstændigt selskab, Globalfoundries, der er delvist ejet af Abu Dhabi-selskabet Mubadala.