Det var noget helt andet at lægge fundamentet for internettet end at udvikle standarder i dag.
Robert E. Kahn, en af internettets fædre (der er flere fædre til barnet), er dog ganske fortrøstningsfuld. Det kan lade sig gøre at læse de mange forskellige data i dag, hvis virksomheder blot gør det nemt at finde koden til, hvordan man læser dataene.
Sammen med Vint Cerf stod Robert E. Kahn for at udvikle TCP og IP-protokollerne, der stadig er grundfundamentet for dataudveksling over internetttet. For seks år siden modtog de computerverdenens nobelpris, Turing-prisen, for præstationen.
ComON interviewede sidste efterår Vint Cerf, blandt andet om at kommunikere i det ydre rum. Sidste uge var Robert E. Kahn i Danmark for at tale ved Dansk IGF 2010, hvor ComON fik mulighed for at interviewe ham. Internettets far er stadig i tæt kontakt med internetverdenen som direktør for forskningsorganisationen CRNI, der blandt andet støtter forskning i datakommunikation.
Skabte protokoller
Robert, også kaldet Bob, blev i halvfjerserne ansat hos DARPA, som stod for at udvikle det amerikanske forsvars ARPA-net, som siden blev til internettet. Kahn stod også for kommunikationen i Packet Radio, en forløber for nutidens CMDA-netværk, også kaldet 3G.
"Jeg spurgte, hvordan får jeg sat disse netværk sammen? Jeg havde en grov netarkitektur i tanke, men jeg var ikke en computerforsker på det tidspunkt, og Vint Cerf var computerforsker. Han havde arbejdet med computerprotokoller, hvor maskinerne var helt forskellige. Derfor spurgte jeg, om han ville arbejde sammen med mig på det her, for han forstod bedre, hvad det ville kræve, at få protokollerne lagt ind i computerne. Det var sådan, vores samarbejde om internettet begyndte," forklarer Robert E. Khan.
”Sammen fandt vi protokollerne, der fik det hele til at virke,” siger han.
Siden er internettet vokset eksplosivt, og der er en stor forskel på at udvikle standarder i dag og for 30-40 år siden. At de fik stykket protokoller sammen, der stadig virker i dag, skyldtes vilje, en plan og et stærkt budget, mener Bob Kahn.
"Mere vigtigt - og jeg mener, dette er meget vigtigt - på dét tidspunkt tror jeg ikke, at de industrielle aktører, uanset om det var computerfirmaer eller netværksudbydere, dengang AT&T, mente, at det var en vigtig aktivitet for deres forretninger," siger Robert E. Kahn.
"De troede ikke, de kunne tjene penge på det," siger han om industriens tidlige forhold til internettet.
Albuerum
Den manglende interesse gav DARPA-drengene albuerum til at føre deres planer ud i livet uantastet.
"Ingen stod i vejen for os," siger Robert E. Kahn nøgternt.
Derfor fik de lavet en holdbar løsning, som trods mangler omkring beskyttelse af privatliv og sikkerhed, stadig virker.
I dag kan en enkelt organisation ikke på samme måde udvikle en standard uantastet.
”Hvis du har noget som dét i dag, så vil de gå meget op i det,” siger Robert E. Kahn.
For tiden vinder nye måder at bruge internettet på, cloud computing og Internet of Things (IoT), hvor genstande som køleskabe og tøj er forbundet til nettet, frem. Disse nye funktionsområder mangler fælles standarder, lyder det blandt andet fra branchen.
Derfor går alle firmaer, store som små, op i, hvad der sker teknologisk på internettet. Derfor vil alle nye tiltag, der kan blive til en form for standard, få stor opmærksomhed.
Er det en fordel eller en ulempe for udviklingen?
"Det kommer an på så meget. Hvis industrien kigger på en ny idé og siger, at det virkelig vil komme til at påvirke forretningsområdet, men det er en god ide, så vi skal tage den og bruge den - så er det godt. Hvis et firma ser, at det påvirker forretningsområdet og ikke vil have det til at vinde frem - så er det dårligt. For firmaet vil sikkert kunne påvirke det i negativt. Så det kan gå begge veje. Det kommer an på, hvordan industrien ser på det,” siger Robert E. Kahn.
Optimist
Han er selv meget optimistisk, når det kommer til at være i stand til at læse de mange forskellige data. I sin tale ved IGF-konferencen fortalte han om sin vision for, hvordan interoperatibilitet mellem forskellige informationssystemer.
Han påpegede, at vi lige nu ser eksempelvis tabletter, der kører applicationer med deres egne protokoller i stedet for almindelig internetbrowsing.
"Jeg tror, at det er et paradigm, der vil vokse den næste tid," sagde Robert E. Khan til konference.
Internetarkitekturen bliver altså mere fleksibel og dynamisk, mener skaberen internetprotokollerne.
Robert E. Khan mener, at ethvert objekt blot skal have en personlig identifikation, en identifier object, hvor en bruger, der støder på informationen, kan spørge et vidensdepot, hvordan det er muligt at læse dataene. På den måde bliver det nemt at åbne programmer og andre former for data, mener han.
”Alt det, en bruger skal vide, er, om der en identifier object,” siger Robert E. Khan til ComON.
Det kræver basalt set blot, at organisationer giver information om, hvordan man læser deres data.
"Det vil være rart, hvis organisationer producerer software, som skaber disse objects," siger Robert E. Khan.