Via klar til kamp med Intel og AMD

Den nye lavenergi-processor fra Via Technologies skal konkurrere med Intels mini-chip Atom, men Via går også efter det brede pc-marked.

Mens Intel og AMD har kæmpet om pc-markedet, har Via Technologies holdt sig til sin egen niche for meget små ultramobile computere. Det bliver anderledes nu, hvor Via har lanceret sin længe ventede Nano-processor (tidl. »Isaiah«) til almindelige stationære og bærbare computere.

Via går ikke efter performance-segmentet, hvor processorens ydelse er afgørende, men forsøger i stedet at markedsføre den nye processor på sit lave strømforbrug. Nano-chippen skulle være 2-3 gange hurtigere end forgængeren C7, mens strømforbruget er det samme.

Nano skal sælges i to versioner, L (Low Voltage) til almindelige computere og U (Ultra Low Voltage) til små ultramobile enheder. Der er tale om single-core-processorer med mellem 1,0 og 1,8 GHz taktfrekvens, 800 MHz FSB og x86 instruktionssæt.

Det maksimale strømforbrug oplyses til 17-25 watt for L- og 5-8 watt for U-modellerne, og det falder helt ned til 100 milliwatt i idle-mode.

Nano L kommer til at konkurrere direkte med billige processorer som Intels Celeron-M og Core 2 Solo, mens Nano U sammenlignes med Intels Atom.

Der findes indtil videre ingen uafhængige tests af Nano-modellernes ydelse, men den vil sandsynligvis ligge lidt under eller på niveau med de konkurrerende modeller fra Intel og AMD - og Via vil så forsøge at slå på, at deres processorer er mere energieffektive og billigere.

Priserne kendes dog heller ikke endnu, men Via er angiveligt begyndt at levere Nano til systembyggere, og de første færdige computer med Nano kommer i tredje kvartal.

Det menes at Nvidia er på vej med grafikprocessorer og chipsæt til Nano, der skal give fuld understøttelse for DirectX 10.

Der spekuleres allerede på, om Via som det næste skridt vil skifte til 45 nanometer-teknologi og udvikle flerkerne-processorer, men det har Via ikke selv bekræftet endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere