Artikel top billede

TDCs kostbare vej til et hurtigere kobber-internet

Ny hardware for over 100 mio. kr skal gøre Dongs fibernet brugbart for TDCs kobberteknologi.

For et halvt år siden solgte Dong Energy sit veludbyggede fibernet i Nordsjælland og København. Køberen var TDC, der betalte 325 millioner kroner kontant for herlighederne, plus yderligere 100 millioner kroner i særlige tillæg.

Men selvom TDC i forvejen har sit eget vidtforgrenede fibernet, der bruges som backbone for både det ordinære kobberbaserede telenet, og for YouSees coax-net, så er Dong-fiberen ikke lige til at tage i brug.

TDC skal først udskifte al den hardware, som styrer Dong-nettet. Det er nemlig nødvendigt at have samme standarder på de forskellige net, hvis trafikken skal fungere ordentligt, forklarer TDCs netdirektør Jess Julin Ibsen.

Hardware-udskiftningen er en stor, krævende og særdeles kostbar proces, og det er årsagen til, at deciderede fiberydelser først bliver lanceret af TDC en gang til næste år.

Hvor kostbar udskiftningen bliver, vil TDC ikke ud med, men der er tale om et trecifret millionbeløb, siger Jess Julin Ibsen til ComON. Altså mindst en merinvestering på 100 millioner kroner.

Alt udstyr på både node-niveau og på alle mikrocentralerne (DSLAM ) skal udskiftes. Der er cirka 50 netværksnoder i Dong-nettet, og i niveauet under finder man cirka 300 mikrocentraler/DSLAM.

Arbejdet med at udskifte hardwaren tager tid. Blandt andet fordi udskiftningen skal koordineres med de uafhængige serviceudbydere, der stadig tilbyder indhold på fibernettet. TDC er i skrivende stund kun halvvejs gennem opgaven, og forventer først at være færdig til november.

TDC har dog stadig mulighed for at få et fint udbytte af fiber-indkøbet.

Selskabet udnytter ifølge Jess Julin Ibsen Dongs fibernet til at skaffe sig større fleksibilitet - en fleksibilitet, der kan være mange penge værd.

Når Dong-nettet er helt klar vil TDC nemlig kunne kombinere flere forskellige net til at skaffe øget hastighed på det gamle kobbernet. Desuden slipper man for nogle kvalitetsproblemer, som kobber over lange afstande medfører, og som man ellers ville skulle have håndteret på anden vis, påpeger netdirektøren.

Dongs fibernet udgøres faktisk af flere forskellige net. Nogle dele stammede oprindeligt fra 1990’erne, hvor de blev nedgravet af det nu hedengangne elselskab NESA. Det nyeste fiber findes i det nordligste Nordsjælland, hvor man på grund af stormskader for få år siden havde særligt fokus på nedgravning af fiberledninger sammen med gamle luftledninger i elnettet.

Først når hardware-udskiftningen er gennemført, kan fibernettet bruges til at hæve båndbredden på TDCs gamle kobbernet.

Man kan dog begynde at tilbyde højere hastigheder enkelte steder. Når TDC efter sommerferien begynder at markedsføre 50 Mbit triple play, bliver det i første omgang kun et mindretal, der kan få dette produkt.

Når integrationen med Dongs fibernet og den store hardwareudskiftning er gennemført, vil alle i hovedstadsområdet i princippet kunne få den høje hastighed, selvom der blot er kobber mellem dem og TDC.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere