Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Kazaa-sag kan ramme Skype-stiftere

Den dom som for nylig ramte Kazaa i Australien, kan få konsekvenser for stifterne af Skype. De ejer nemlig stadig teknologien, der ligger bag Kazaa.

Janus Friis og Niklas Zennström kan risikere, at undeholdningsindustriens advokater går i kødet på dem efter salget af Skype. De to ejer nemlig stadig teknologien bag fildelingstjenesten Kazaa.

De to skabte sin tid fildelingstjenesten Kazaa, som de i 2002 solgte til det australske selskab Sharman Networks. Den bagvedliggende teknologi, FastTrack, blev udskilt i et separat selskab, og det selskab her licenseret teknologien til andre fildelingstjenester, blandt andet Altnet og Grokster.

Ifølge den svenske avis Veckans Affärer, ejer de to Skype-stiftere stadig dette selskab, som i dag hedder Joltid, og lever at af licensere FastTrack til andre selskaber. Avisen skriver at de to "måske" stadig er involveret i ejerkredsen omkring Sharman Networks.

Sharman Networks blev for nylig dømt i Australien til at gøre Kazaa "lovlig" ved at opsætte filtre og sørge for at Kazaa ikke kan bruges til krænkelse af ophavsretten. Samtidig kan ejerne af Sharman Networks se frem til en større bøde, og sagsanlæg fra underholdningsindustrien.

Og viser det sig at Veckans Affärers oplysninger holder, vil der være åbnet for at advokater for pladebranchen kan gå efter de to nybagte milliardærers lommer. Zennström og Friis tjente hver mellem 3 og 5 milliarder da de solgte Skype til eBay.

At Janus Friis Og Niklas Zennström er jaget vildt blandt advokater for underholdningsbranchen, viste sig i forbindelse med Skype-salget. Her var eBays topchef Meg Whitman i London for at præsentere handlen, fordi de to stiftere ikke sætter deres ben på amerikansk jord, på grund af frygt for at blive anholdt.

Veckans Affärer har fået en kommentar fra Niklas Zenström. Han er dog ikke bekymret over udsigten til sagsanlæg oven på Kazaa-dommen i Australien.

»Ingen domstol i verden har hidtil sagt, at en teknik er ulovlig. Jeg tror at domstolsafgørelsen i Australien bliver ophævet i appelretten. Den første dom i Holland lignede, men den kom til højesteret, som sagde, at Kazaa var lovlig,« skriver Niklas Zennström i en mail til avisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere