En teenager fra New Zealand lavede trojanere og tjente millioner ved sælge dem til en kriminel onlinebande. Han erklærede sig skyldig, men slap alligevel for straf. En amerikansk storspammer, Jeremy Jaynes, fik sin dom omstødt ved højesteretten i Virginia med henvisning til, at domsafgørelsen var i strid med den amerikanske grundlovs First Amendment, der omfatter retten til fri tale. Det er blot nogle af eksemplerne på, at it-kriminelle ofte slipper afsted med deres ulovligheder uden at blive dømt.
Finske F-Secure har gennemgået en række af de største sager fra den seneste tid og konstaterer at it-kriminelle i dag nærmest har frit spil. Derfor mener firmaets it-sikkerhedsekspert Mikko Hypponen, at der bør oprettes et internationalt internet-politi for at komme den organiserede it-kriminalitet til livs.
»Internettet har ingen landegrænser og de it-kriminelle er næsten altid internationale. Det til trods så har politiet næsten altid for få resurser til at efterforske sagerne til bunds. Vi bør derfor kraftigt overveje, om vi skal have en online version af Interpol - et Internetpol - der kun skal tage sig af at identificere og efterforske storspillerne i den it-kriminelle verden,« siger Mikko Hypponen.
I USA er der allerede tegn på, at der tages utraditionelle metoder i brug for at komme problemet til livs. Microsoft og statsanklageren i staten Washington er således gået sammen om at retsforfølge bagmænd til falske sikkerhedsapplikationer, der forsøger at skræmme folk til at købe ubrugelige produkter.