Rusland bruger Microsoft til at undertrykke dissidenter

Microsoft anklages for at fungere som håndlanger for den russiske regering.

Rusland bruger softwarefirmaet Microsoft til at få ram på politiske dissidenter og andre upopulære grupper. Sådan lyder anklagen, som bliver fremsat i avisen New York Times. Microsoft samarbejder angiveligt med de russiske myndigheder om at bruge piratkopier som undskyldning for at beslaglægge computere hos systemkritikere.

Det seneste eksempel er miljøorganisationen Baikal Environmental Wave i sydrussiske Irkutsk. I januar blev organisationens kontor ransaget af politiet og alle computere blev beslaglagt. Der skulle angiveligt ligge piratkopieret software på computerne. Politiet hævder at man fået en henvendelse fra en mand, Dmitry Latischew, som fortalte at der var installeret ulicenserede Microsoft-programmer hos Baikal Environmental Wave.

Men hos organisationen kender man ikke til denne mand – og det antydes at aktionen i virkeligheden havde en politisk baggrund. På de beslaglagte computere var der dokumentation om alle gruppens hidtidige aktioner og planer for kommende protester mod genåbningen af en papirfabrik ved Baikal-søen.

Fabrikken blev oprindelig lukket fordi den havde udledt giftigt spildevand i Baikalsøen, der er verdens største og ældste ferskvandssø, men den russiske ministerpræsident Putin udstedte i januar et dekret om at genåbne fabrikken.

New York Times kan fortælle om flere lignende sager, hvor jagten på piratkopieret software er brugt til at ransage kontorer og beslaglægge computere.

Ifølge Business Software Alliance er Rusland et af de lande i verden med den største andel af piratkopieret software. Microsoft fortæller dog, at man hellere vil forsøge at ramme producenter og sælgere af piratkopier frem for de enkelte brugere. Lederen af Microsofts anti-pirat-division i Moskva afviser da også, at softwarekopiering bliver brugt til at ramme oppositionen i Rusland.

Men New York Times kan fortælle om flere sager, hvor Microsofts advokater enten selv har anmeldt politiske dissidenter eller har ydet kraftig bistand til myndighederne i sådanne sager. Det gælder blandt andet en sag mod borgerrets-aktivisten Anastasia Denisova, som angiveligt blev startet efter en henvendelse fra en Microsoft-advokat.

I en anden sag blev den regeringskritiske lokalavis ”Nowaja Gazeta” ransaget og flere computere blev beslaglagt. En Microsoft-advokat kunne efterfølgende fortælle i retten, at der var fundet piratkopier på computerne. Chefredaktøren mener dog at kunne bevise, at man kun har brugt lovlige programmer. Alligevel endte sagen med, at avisen måtte lukke, og endnu en stemme mod regeringen blev således tavs.

Det antydes også at de såkaldte ”undersøgelser” af de beslaglagte computere langt fra håndteres professionelt. Baikal Environmental Wave fik én af sine computere tilbage fra politiet efter fem måneder – men den var i mellemtiden blevet inficeret med en virus.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere